BiH
0

OHR ne želi komentirati Karadžićevo pismo Inzku

FENA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Ured visokog predstavnika (OHR) nije želio komentirati pismo u kojem je optuženik za ratne zločine Radovan Karadžić u pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku demantirao da su Srbi u BiH odgovorni za granatiranje na pijaci Markale u Sarajevu 1994. i 1995. godine.

-Ne komentiramo korespondenciju, odgovorio je kratko Feni glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Kako su prenijeli pojedini mediji, Karadžić je u pismu visokom predstavniku za događaje na Markalama optužio "bosanske muslimane", navodeći da su "ruski obavještajci rekli da su granatiranje izvršile snage muslimanskog komandanta Rasima Delića".

Poručio je kako je "veoma zabrinut" što je Inzko "zajedno s OSCE-om i Vijećem Evrope najoštrije osudio izjave premijera RS-a Milorada Dodika u kojima je porekao prirodu ratnih zločina na Markalama".

Također, u pismu je zatražio od visokog predstavnika da zauzme "demokratičniji i tolerantniji stav prema raspravi o događajima" koji su predmet suđenja Karadžiću u Haagu.

-Na mom suđenju tužilaštvo će imati teret da dokaže van svake sumnje da su događaji na pijaci Markale bila granatiranja za koja su odgovorni Srbi iz BiH. Imam svako pravo da se branim od tih optužbi i da ih demantujem, što i činim - najoštrijim riječima, naveo je Karadžić u pismu.