BiH
0

OHR: Ne postoji nikakva zavjera

Sarajevo-x.com
Portparol OHR-a Mario Brkić u utorak je reagovao na medijske izvještaje koji su jasno ukazali da postoji nesporazum u vezi s tehničkom promjenom učinjenom 1996. u tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekavši da tu "ne postoji nikakva zavjera".

On je podsjetio da je bivši visoki predstavnik Carl Bildt ispravio tipografsku grešku 7. decembra 1996. godine. Predsjedništvo BiH nije se tada protivilo toj korekciji. To pitanje ponovo je objasnio šef pravne službe OHR-a 12. marta 2002. tadašnjim članovima Predsjedništva BiH Berizu Belkiću, Živku Radišiću i Jozi Križanoviću, te ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji.

"Radi se, dakle o tipografskoj grešci. Naime u članu V.2 (c) Ustava BiH kojim se regulira pitanje koje odluke Predsjedništvo BiH usvaja konsenzusom, greškom je napravljena referenca na član koji se bavi nadležnostima institucija BiH. Greška nije primijećena u grozničavoj atmosferi približavanja završetka mirovnih pregovora u Daytonu", pojasnio je Brkić.

On je saopćio da je, konkretno, umjesto reference na član V.3 (a), stavljena referenca na član III(a)-(e). Refernca na član V3(a) je logična budući da se ovaj član odnosi na nadležnosti Predsjedništva BiH. Prije ispravke zbog tipografske greške, oni koji čitaju Dejtonski sporazum bili bi upućeni na nadležnosti institucija BiH - član III(a)-(e), što očigledno nije logično, pojasnio je Brkić.

On je također izjavio da OHR ne može nagađati gdje bi se mogao nalaziti bh. primjerak Mirovnog sporazuma. Ostali primjerci su deponirani u Parizu, gdje je Sporazum zvanično potpisan u decembru 1995., podsjetio je.

"Moguća konfuzija do koje je dovela ova tipografska greška mogla se izbjeći da je Predsjedništvo BiH dalo da se uradi prevod Dejtonskog sporazuma u skladu s kriterijima navedenim u sporazumu za utvrđivanje tekstova aneksa na Opći okvirni sporazum za mir u BiH, na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. U proteklih desetak godina OHR je stalno urgirao kod Predsjedništva da ispuni svoje dužnosti u tom pogledu, ali je to bilo uzaludno. Ponovo pozivamo Predsjedništvo BiH da u ovom smislu ispoštuje svoje obaveze", izjavio je Brkić.