BiH
0

OHR: Ne postoji nijedno pitanje u BiH koje ovisi o Kosovu

FENA
Bosna i Hercegovina nije i ne može biti talac Kosova i bilo kakvi vještački pokušaji da se dovede u vezu budućnost Kosova s budućnosti BiH moraju biti odbačeni, izjavio je danas glasnogovornik OHR-a Frane Maroević na pres-konferenciji u Sarajevu.

Komentirajući predviđanja da se i u BiH mogu desiti negativne posljedice nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Maroević ističe da na psihološkoj razini Kosovo može imati utjecaja na atmosferu ne samo u BiH nego i širom regiona, ali da ne postoji konkretno nijedno pitanje vezano za budućnost BiH, koje ovisi o Kosovu.

"Bosna i Hercegovina ima svoje vlastite probleme i vlastite izazove i ona drži u svojim rukama ključ za rješenja svojih problema", navodi Maroević.

U OHR-u su odlučno odbacili i zahtjeve nekih nevladinih organizacija iz RS-a, koje smatraju da, u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost, RS ima pravo da traži referendum za otcjepljenje.

"Pravno nema nikakvih načina da se organizira referendum o otcjepljenju bilo kojeg dijela BiH i takvi su zahtjevi neutemeljeni. Kosovo i BiH su potpuno dva odvojena pitanja", naglasio je Maroević.

Glasnogovornik EUFOR-a David Fiedler kazao je da EUFOR prati situaciju na Kosovu te da su spremni reagirati, ukoliko bude neophodno. On je podsjetio da postoje planovi za svaku nepredviđenu situaciju kako za BiH, tako i za Kosovo, te da postoji mogućnost pojačanja trupa između BiH i Kosova.