BiH
0

OHR: Lideri trebaju razmišljati o Bosni i Hercegovini kao cjelini

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je, reagirajući na izjave predsjednika Stranke za BiH i SDA Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, izjavio kako je duboko razočaran njihovim izjavama, saopćeno je iz OHR-a.

"Odbijajući prijedlog o reformi policije prije no što su ga ostali vodeći politički lideri čak i dobili, oni su omalovažili i svoje kolege i politički proces. Također su prekršili svoj pristanak da komentare na prijedlog daju direktno meni, umjesto što su to učinili putem medija" kazao je Lajčak.

Dodaje kako su oni odbili prijedlog koji je pravičan i izbalansiran i koji je u skladu s tri principa Evropske unije.

"Na osnovu ovog prijedloga niko nije gubitnik. Na dobitku bi bili građani Bosne i Hercegovine koji bi osjetili pozitivne efekte parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Kao što znate, ja sam sve svoje napore usmjerio na pomaganje građanima BiH da se približe Evropskoj uniji. To uključuje i moje napore na postizanju dogovora o reformi policije.

Da bi Bosna i Hercegovina postigla napredak, politički lideri moraju razmišljati o ovoj zemlji kao jednoj cjelini, što ovaj put, nažalost, nije bio slučaj", kazao je Lajčak.