Milorad Dodik
0

"OHR krši Dejton, a ne mi"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: AP)
Milorad Dodik (Foto: AP)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da stavovi Vlade RS od 14. decembra i zaključci Narodne skupštine kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, ne krše Dejtonski sporazum, kako je saopštio OHR.

"Ovdje je riječ o poštivanju Dejtonskog sporauzma. OHR ima problem da dokaže da krše Dejton, mi nemamo. Naravno, sila Boga ne moli, oni misle da će sila samo zemalja koje ih podržavaju biti dovoljna da se iz ovoga izvuku. Oni su ti koji prave kriminal i krše Dejton, a ne mi", ocijenio je Dodik.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je večeras da stavovi Vlade RS od 14. decembra i zaključci Narodne skupštine RS kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, krše Dejtonski sporazum.

"RS mora poštivati Dejtonski sporazum u cijelosti i ne smije osporavati mjere preduzete u skladu sa Dejtonom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN pod Poglavljem sedam Povelje UN", saopšteno je iz OHR-a.

OHR je istakao da će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira i Savjet bezbjednosti UN da su se ovim posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština upustile u negiranje odredbi Dejtonskog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Narodna skupština RS podržala je sinoć stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove kojima je u cijelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.