Pozitiva(c) dana
0

OHR konačno reagovao na Dodikovu samovolju

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas je izdao Nalog kojim se obustavlja primjena Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Time je međunarodna zajednica konačno reagirala na dugotrajno podrivanje Dejtonskog sporazuma, države BiH i napora na euroatlantskom putu koje dolazi od Dodika i predstavnika njegove stranke, nezaobilaznog političkog faktora, kako same sebe često nazivaju.

OHR obustavio Dodikov Zakon o državnoj imovini RS

Pitanje državne imovine je jedan od uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Upravo na tom pitanju, Dodik se duže vremena poigrava sa Vijećem za implementaciju mira, pojedinim ambasadorima evropskih država, samim Inzkom koji je često bivao ostavljen na cjedilu od evropskih partnera koji ne znaju šta hoće.

S obzirom da ovakvu odluku Inzko ne bi smio donijeti sam, bez konsultacija sa PIC-om, to znači da je između Bruxellesa, Washingtona i Moskve postignut sporazum o zaustavljanju, bolje reći, zauzdavanju Dodikovog secesionizma.

I to ulijeva kap nade u 2011.