SDP BiH
0

"OHR je trebao u potpunosti van snage staviti odluke CIK-a"

Sarajevo-x.com
Sjednica Predsjedništva SDP-a održana je danas u Sarajevu, a na njoj je odlučeno da naredna sjednica Glavnog odbora SDP-a bude održana 9. aprila 2011. godine.

"Nakon višemjesečne protuzakonite i neustavne blokade koju i danas provode dva HDZ-a, Predsjedništvo SDP-a pozdravilo je konačno formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH i usvajanje budžeta", istaknuto je.

 SDP smatra da je Odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Centralne izborne komisije BiH koja se odnosi na formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH) predstavlja kompromis u datoj situaciji. 

"S obzirom da je CIK BiH izašao iz okvira svojih nadležnosti smatramo da bi bilo primjerenije da je OHR poništio i stavio van snage navedene odluke CIK-a", navode u saopštenju za javnost.

 Predsjedništvo je još jednom afirmisalo ranije izneseni stav SDP-a da će odluka Ustavnog suda Federacije, o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, u potpunosti biti ispoštovana.

"Formiranje Vlade Federacije BiH je završeno. SDP i potpisnici platforme su spremni krenuti u formiranje vlasti na nivou države BiH, te očekujemo da će se u najkraćem roku konstituisati državna vlast", poručuju iz SDP-a.

 Predsjedništvo SDP-a je pozvalo izvršnu vlast da krene u rješavanje naslijeđenih ekonomskih i socijalnih problema, kao i ubrzanom ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine na euroatlanskom putu.