Milorad Dodik
0

"OHR je davno izgubio nepristrasnu ulogu"

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je OHR odavno izgubio nepristrasnu ulogu u rješavanju pitanja državne imovine i naglasio da je stav RS da treba primijeniti popis imovine predviđen zakonom koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Potvrdivši da je dobio pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi sa državnom imovinom, Dodik je rekao da ne vidi ulogu OHR-a u ovom pitanju, niti na koji način bi ova kancelarija mogla učiniti bilo šta dodatno u ovoj oblasti.

''Tražimo da se poštuju zakoni koji je donio tadašnji visoki predstavnik (Ešdaun)'', naglasio je Dodik, navodeći da je očigledno jedini cilj koji je ostao u vezi sa definitivnim zatvaranjem OHR-a pitanje rješavanja imovine.

Premijer je naglasio da je RS zainteresovana da se nastavi proces rješavanja tog pitanja, ali da je očigledno da jedna grupa u OHR-u želi da iskomplikuje situaciju i zato se približava stavu koji imaju bošnjački predstavnici.

''To je nedopustiva stvar'', naglasio je premijer RS. 

On je podsjetio da je OHR nametnuo zakone za vrijeme Ashdowna, što je bilo nepotrebno, te naglasio da činjenica da su nametnuta tri zakona, u entitetima i na nivou BiH, govori da je, na neki način, prejudicirana stvar. 

 Dodik je naglasio "da je još 2001. godine OHR dao tumačenje za državnu imovinu i utvrdio prioritet da imovina koja se nalazi na prostoru entiteta pripada entitetima, ali da je to doživjelo transformaciju kroz Ashdownove zakone i razna  kasnija  tumačenja, tako da je sada gotovo identičan stav OHR i bošnjačke političke strane". 
Tek nakon toga, pojasnio je Dodik, OHR je zajedno sa tadašnjim sazivom Vijeća ministara donio odluku, kojom je pokušano da se tretira imovina još iz 1991. godine i da se donese zaključak, što su srpski predstavnici tada olako propustili, i što ne odgovara zakonu.

On je ponovio da je OHR već odavno izgubio nepristrasnu ulogu u rješavanju ovog pitanja.

''Koliko je toga svjestan sam Inzko ili ne, ja to zaista ne znam. U svakom slučaju mislim da se na objektivnost OHR u ovom slučaju već odavno ne može računati. Pogotovo što je i sam (OHR) dao različite stavove o ovom pitanju'', naglasio je Dodik. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je najvišim zvaničnicima u BiH, entitetima i distriktu da će razmotriti alternativne mjere kojima će biti obezbijeđen popis državne imovine, ukoliko radna grupa uskoro ne preduzme konkretne korake da obavi objektivan popis imovine, uključujući i prikupljanje sve potrebne dokumentacije.  

Inzko je u pismu poručio da bi te mjere mogle podrazumijevati i to da OHR provede tehnički popis.
	
Pismo je upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, entitetskim premijerima Miloradu Dodiku i Mustafi Mujezinoviću, ministru pravde BiH Bariši Čolaku i ministru finansija i trezora BiH Draganu Vrankiću, pravobraniocu BiH Dragici Miletić i gradonačelniku Brčko distrikta Draganu Pajiću.