BiH
35

OHR: Inzko je odgovarao na hipotetičko pitanje

SRNA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je, povodom izjave Valentina Inzka za bečki Kurier, da je moguće slanje trupa EU u BiH ukoliko situacija eskalira, da je visoki predstavnik odgovarao na hipotetičko pitanje.

"Visoki predstavnik je odgovarao na hipotetičko pitanje austrijskih medija o mogućoj ulozi EUFOR-a u BiH, ukoliko sigurnosna situacija u zemlji eskalira", saopštio je portparol OHR-a Eldar Subašić.

On je naveo da je Inzko tom prilikom naglasio da je EUFOR stabilizujući faktor u BiH i da ispunjava prvenstveno mirovnu misiju.

Subašić dodaje da je Inzko jasno istakao da EUFOR nije u BiH da bi rješavao socijalne nemire. "Visoki predstavnik je, također, pojasnio da se situacija smirila, te da stoga nema potrebe špekulisati o mogućoj ulozi EUFOR-a", napomenuo je Subašić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je za bečki Kurier da bi, ukoliko stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama EU.

Inzko je, između ostalog, ocijenio da je sadašnje stanje u BiH najgore od završetka rata, odnosno od Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

"Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. februara, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morat ćemo, eventualno, da razmišljamo o trupama EU, međutim, ne sada", rekao je Inzko.