BiH
0

OHR: Incident ne odražava stvarno stanje

SRNA
OHR je osudio današnju pucnjavu na Ambasadu SAD u Sarajevu, te ocijenio da takvi incidenti ne odražavaju stvarno stanje u BiH.

OHR je saopštio da u potpunosti podržava bezbjednosne agencije i institucije nadležne za provođenje zakona u BiH, te vjeruje da će biti provedena istraga o ovom napadu.

Visoki predstavnik Valentin Incko poželio je povrijeđenim licima brz oporavak. 

"Građani Sarajeva i BiH imaju pravo živjeti bez straha. Ovo društvo, koje još nosi ožiljke rata iz devedesetih godina (prošlog vijeka), treba ponovo da osjeti nadu - to je nešto na čemu svi zajedno treba da radimo", rekao je danas Incko.

U saopštenju se navodi da motivi koji stoje iza ovog izliva nasilja, još nisu poznati, te OHR poziva na uzdržanost od bilo kakvih spekulacija o tome šta stoji iza ovog incidenta. 

U Sarajevu je danas jedno ili više lica iz automatskog oružja pucalo na zgradu Ambasade SAD. Američka Ambasada zatvorena je nakon toga i u toku je prikupljanje informacija o ovom događaju, rečeno je Srni u pres-službi ove ambasade.

Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od napadača na Ambasadu je Mevlidin Jašarević (23), kojeg su pripadnici policije ranili iz snajpera. U pucnjavi ima i ranjenih policajaca.