BiH
0

OHR i NATO protiv amandmana BOSS-a o reformi odbrane

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) i NATO protive se amandmanima Bosanske stranke (BOSS) na već usvojene zakone iz oblasti reforme odbrane, koje treba da razmatra Dom naroda Federacije BiH, smatrajući ih korakom unazad u odbrambenoj reformi u našoj zemlji.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić upozorio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da bi ovi amandmani predstavljali korak unazad u onome što je dosad ostvareno u procesu reforme odbrane, te bi značilo oživljavanje federalnog ministarstva odbrane.

-Zatvaranje ovog ministarstva, zajedno s ministarstvom odbrane RS-a, bilo je ključno za stvaranje jedinstvene vojne strukture u BiH, kompatibilne NATO-standardima, istaknuo je Brkić.

On je naglasio da bi u slučaju da Federalni parlament usvoji ove amandmane, bila stvorena institucionalna i pravna konfuzija.

Ukoliko predloženi amandmani budu usvojeni, to će biti negativan signal o spremnosti BiH da bude kredibilan kandidat za NATO-ov program Partnerstvo za mir i ispunjavanje zahtjeva za efikasnom komandom i kontrolom na nivou države, stav je OHR-a i NATO-a.

Oni stoga ocjenjuju ove amandmane kao prijetnju za reforme u oblasti odbrane koje su BiH stavile na put ka Partnerstvu za mir i koje trenutno implementira državno Ministarstvo odbrane.