BiH
0

OHR: Finansijske sankcije ukoliko se ne ispoštuju predviđeni rokovi

FENA
Ukoliko bilo koji od utvrđenih rokova za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bude propušten, automatski će stupiti na snagu finansijske sankcije na način najavljen odlukom visokog predstavnika u BiH Cristiana Schwarz-Schillinga od 29. maja, upozorila je danas glasnogovornica banjalučkog ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Ona je potvrdila da se kao rezultat konstruktivnih razgovora koje je jučer imao u Mostaru visoki predstavnik složio da privremeno suspenduje nametanje dodatnih finansijskih sankcija političkim strankama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a koje su danas trebale stupiti na snagu.

Tokom dvoiposatnog sastanka s visokim predstavnikom sve političke stranke su se saglasile da danas imenuju predsjednika kantonalne skupštine, a dogovoreni su i rokovi za izbor novog kantonalnog premijera, kazala je Radetić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Vremenski okvir za taj posao je slijedeći: danas 7. juna treba da budu imenovani predsjednik i potpredsjednici kantonalne skupštine, a 11. juna stranke treba da dostave nominacije za mjesto premijera. Predsjednik u dogovoru s potpredsjednicima Skupštine treba da objavi ime zvaničnog kandidata kantonalnoj skupštini 15. juna. Vlada Kantona treba da bude imenovana 22. juna a treba je odobriti kantonalna skupština.

"Ukoliko bilo koji od ovih rokova bude propušten, sankcije će automatski stupiti na snagu na način najavljen odlukom visokog predstavnika od 29. maja", kazala je Radetić. Dodala je da u međuvremenu raspodjela novca strankama HDZBiH, HDZ 1990, SDA i SBiH iz budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona te budžeta Federacije BiH i BiH je i dalje suspendovana.