BiH
2

OHR: Entiteti se moraju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza

FENA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Pitanje prebivališta je uređeno državnim zakonom, a entiteti imaju ustavnu obavezu da u potpunosti poštuju zakone usvojene u institucijama Bosne i Hercegovine, upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR) povodom entitetskog Prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu koji je na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS.

"Entiteti se moraju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza, što bi bio pokušaj da se zaobiđu državne institucije Bosne i Hercegovine", rekao je u izjavi za Agenciju Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

On naglašava da OHR od svih stranaka očekuje da zajedno rade na iznalaženju pragmatičnog rješenja za usvajanje izmjena i dopuna legislative o prebivalištu na državnom nivou, koja bi omogućila jednaku provedbu zakona u cijeloj zemlji.

"Prostora za to uvijek ima, a od svih uključenih političkih stranaka očekujemo sudjelovanje u konstruktivnim i pragmatičnim razgovorima s ciljem usvajanja zakona", poručio je Subašić.

S druge strane, zvaničnici RS-a tvrde da je predloženi entitetski zakon identičan onom koji je trebalo da se usvoji na nivou BiH te da će biti usvojen.

Usvajanje ovog zakona inicirao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon čega ga je Vlada utvrdila i uputila ga u parlament. Dodik je još ranije rekao da će RS biti i protiv mogućeg osporavanja ovog zakona od OHR-a.

"Takvu odluku ovaj put nećemo poštovati, šta god to značilo", ustvrdio je entitetski predsjednik.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić jučer je, međutim, potvrdio da su poslanici Kluba SDA u entitetskom parlamentu još 4. aprila i zvanično zatražili da se s dnevnog reda današnje sjednice skine entitetski Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu, koji je po hitnom postupku upućen na razmatranje.

"Smatramo da to pitanje nije u nadležnosti entiteta i da se njime sprječava sloboda kretanja, što je dejtonska kategorija", kategoričan je Salkić.

OHR