BiH
0

OHR: Bh političari moraju raditi zajednički za Srebrenicu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU u BiH Christian Schwarz-Schilling sastat će se danas poslijepodne sa četiri udruženja žena Srebrenice i Podrinja kako bi raspravljali o obećanoj dodatnoj pomoći Srebrenici i njenom sadržaju, saopćio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Oleg Milišić.

Kako je istaknuo Milišić, cilj susreta visokog predstavnika je da se ti napori usmjere ka postizanju opipiljivih rezultata koji bi mogli poboljšati živote svih koji žive u Srebernici i njenoj okolini kroz jačanje institucija za provedbu zakona kao i pravosudnih institucija odgovornih za istragu genocida, te oporovak srebreničke ekonomije kroz ciljanu finansijsku podršku, uključujući i mogućnost posebnog ekonomskog statusa za tu općinu.

"Ukoliko se većina od postojećih obećanja ostvari, nužna je povećana saradnja između raznih nivoa vlasti i postojeća regulativa mora se harmonizirati i provesti. Visoki predstavnik će danas istaknuti da odgovarajući državni, entitetski i općinski zvaničnici moraju raditi zajedno na provedbi konkretnih mjera za Srebrenicu", izjavio je Milišić.

On je posebno naglasio kako OHR pozdravlja povećanu pomoć Srebrenici koju su obećale entitetske i kantonalne vlade, kao i Parlament BiH. Pomoć mora biti ciljana i transparentna i uzeti u obzir želje lokalnog stanovništva, kazao je.