BiH
0

OHR apelira na usvajanje zakona o lijekovima BiH

FENA
OHR sa zabrinutošću primjećuje da bi amandmani predloženi na zakon o lijekovima i medicinskoj opremi BiH, koji će sutra biti razmatran, ukoliko budu usvojeni potkopali osnovne principe ovog zakona.

"Odredba prema kojoj bi sjedište državne agencije za lijekove bilo u Banjoj Luci, a kontrolna laboratorija u Sarajevu, osiguralo bi da agencija brzo počne rad, te bi osigurala optimalnu podjelu rada. Također, dogovorene su mjere koje će štititi domaće proizvođače, te istovremeno pružiti građanima prednosti slobodnog tržišta, te sigurnije lijekove po povoljnijim cijenama", istakla je na pres-konferenciji u Banjoj Luci glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Naglasila je i da bi bilo kakva promjena ovih ključnih pitanja bacila sjenu ne samo na bh. aktivnosti u pravcu sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, već bi utjecala i na dobrobit građana BiH i njihov pristup visokokvalitetnim lijekovima proizvedenim ovdje.

Komisija za ustavnopravna pitanja Predstavničkog doma sutra će razmatrati Zakon BiH o lijekovima i medicinskoj opremi.

Ovim zakonom trebalo bi da bude regulirana proizvodnja i prodaja lijekova u cijeloj zemlji: jedan od primarnih ciljeva ovog zakona jeste da lijekovi budu sigurniji i jeftiniji.

Radetić je podsjetila da eniteti imaju različite zakone i pravila kojima upravljaju proizvodnjom i prodajom lijekova i medicinske opreme, a Brčko nema niti to.

Rezultat ovako rascjepkanog farmaceutskog tržišta je to da lijekovi u BiH nisu sigurni onoliko koliko bi trebali da budu, a investiranje u razvoj novih lijekova nisu onolika kolika bi trebalo da budu.

"To ugrožava zdravlje ljudi u BiH, a ne treba da bude tako", navela je Radetić.

Nacrt novog zakona, koji će sutra biti razmatran, sačinili su farmaceutski i pravni stručnjaci delegirani od države, entiteta i Brčkog, i u potpunosti ga podržavaju odgovorne vlasti i međunarodna zajednica (na usvajanje ovog zakona pozvano je i Vijeće za implementaciju mira kominikeom od 23. jula).

On je u potpunosti u skladu sa standardima i direktivama, a također, ovaj zakon je od ključne važnosti za provođenje Zakona BiH o prevenciji i sprječavanju zloupotrebe narkotika – koji je suštinski dio svih koraka koji se preduzimaju u BiH kako bi se suzbila upotreba narkotika.