BiH
5

Ogromna šteta od grada u podmajevičkom kraju

SRNA
Grad koji je danas zahvatio područje Lopara i Ugljevika pričinio je ogromnu materijalnu štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima na ovom području, potvrđeno je Srni u Centru za obavještavanje regije Bijeljina.

Dežurni u ovom centru potvrdio je da je, osim štete od grada, evidentirana i šteta od poplava, pa je tako na području Ugljevika poplavljeno više od 10 kuća, a na području Lopara dosta njiva je pod vodom.

Gradonosni oblaci koji su pričinili štetu, došli su uglavnom iz pravca Tuzle, koja nije obuhvaćena sistemom protivgradne odbrane. Grad na ovom području bio je veličine oraha.

Ogromna šteta od grada pričinjena je kod Lopara - u Priboju, Tobutu, Lipovicama, Labuckoj, Završju, Podgori i Peljavama.

Najveća šteta pričinjena je u Tobutu, gdje su grad i jake padavine uništile usjeve na oko 20 hektara.

Zbog gradonosnih oblaka od 14.00 do 18.00 časova dejstvovala je 31 protivgradna stanica, sa kojih su ispaljene ukupno 83 rakete.

Čak 59 raketa ispaljeno je na području Bijeljine sa 18 protivgradnih stanica, na teritoriji Bratunca i Zvornika po sedam, Ugljevika šest i Lopara četiri rakete.

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske saopšteno je da su pravovremenim dejstvom protivgradnim raketama spriječene katastrofalne štete.

Civilna zaštita u Tuzli potvrdila je da je olujno nevrijeme poslijepodne u Tuzli uzrokovalo plavljenje pojedinih ulica i saobraćajnica, a najkritičnije je u naselju Crvene NJive gdje je evakuisano stanovništvo iz ugroženih objekata.

Teška situacija je i u tuzlanskim naseljima Miladije, Moluhe, Kreka, Solana, Mramor, Bukinje. Zbog izlivanja vode na put u Šićkom Brodu kod Tuzle, u Tinji kod Srebrenika i u mjestu Tojšići prema Zvorniku saobraćaj se odvija otežano - jednom trakom ili lokalnim obilaznicama.