BiH
32

Ogorčeni Tuzlaci čekaju više od godinu dana krov nad glavom

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Protekla je godina dana od nezapamćenih poplava i klizišta, a još uvijek veliki broj građana Bosne i Hercegovine čeka rješavanje svog stambenog pitanja.

Među njima je i veliki broj porodica sa područja Tuzle, čiji su se predstavnici danas okupili ispred sjedišta gradske administracije kako bi dobili odgovor hoće li i kada dobiti novi krov nad glavom.

"Trinaest mjeseci je proteklo, a mi još uvijek nemamo krov nad glavom. Prošle godine u julu dodijeljeni su nam placevi, obećano sve i svašta i rečeno kako ćemo do zime useliti u nove kuće. Svi smo pod kirijom, čekamo rješavanje naših problema, ali konkretnih odgovora nemamo. Trenutno placeve koji su nam dodijeljeni ispituju, a mi se pitamo hoćemo li i narednih 13 mjeseci ostati pod kirijom ili čak duži vremenski period", kažu ogorčeni građani Tuzle koji su se okupili ispred sjedišta gradske administracije.

Iako su insistirali na sastanku sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem do toga nije došlo, a delegacija ogorčenih građana razgovarala je sa zamjenicima gradonačelnika i drugim uposlenicima gradske administracije.

"Ponuđene su nam montažne kuće, a navodno do kraja sedmice trebali bismo dobiti preciznije informacije. Iskren da budem, ja sam takvu ponudu odbio. Naime, stambeni prostor se određuje prema broju članova domaćinstva. U tom slučaju ja i sin živjeli bismo u 32 kvadrata, a prije klizišta živjeli smo u 200 kvadrata stambenog prostora", kaže Armin Imamović, jedan od ogorčenih građana Tuzle.

Na sastanku sa ogorčenim građanima predstavnici gradske administracije su naveli kako je u proteklih godinu dana Grad Tuzla utrošio višemilionske iznose za sanaciju klizišta i pomoć ugroženim porodicama te da će tu praksu nastaviti i u narednom periodu u skladu sa budžetskim mogućnostima.