BiH
3

Ognjen Tadić: Na pomolu je velika kriza u BiH

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Na pomolu je jedna velika kriza u BiH, vezano za status SDA unutar „šestorke“, a sve to će dodatno pogoršati ekonomsko stanje i standard građana, ocijenio je danas potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić.

"Ta kriza dolazi u veoma teškom momenetu, uoči lokalnih izbora i velikog nezadovoljstva zaposlenih u bh. organima, ali i svih drugih građana u BiH, koji nisu zadovoljni kvalitetom života", kazao je Tadić.

On kaže da danas iako postoji budžet, BiH ima nesređene političke odnose, koji su kulminirali jučerašnjim zahtjevom predsjednika SDPBiH Zlatka Lagumdžije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi da razriješi ministre iz SDA.

Tadić nije želio da komentira kako će se dalje razvijati sistuacija, ali je dodao da je SDA važna politička stranka u historiji BiH i odnosima između muslimana i srpskog naroda te predstavnik bošnjačkog biračkog tijela, što znači da i od njihove političke volje zavisi budućnost prilika u BiH.

"Nadamo se da će svi akteri unutar FBiH imati dovoljno političke odgovornosti da ova kriza bude ograničenog djelovanja i trajanja, kao i da promjene, ako do njih dođe, a izgleda da se ide u tom pravcu, budu urađene tako da ne doprinose dalje opterećenje funkcionisanja Vijeća ministara BiH."

SDS brine, kazao je, preostali dio obaveza koje je u decembru dogovorila "šestorka", a nisu još provedene.

Potvrdio je da će lider SDS-a Mladen Bosić, koji bi trebalo da bude domaćin sljedećeg sastanka "šestorke", naredne sedmice obaviti razgovore s predstavnicima stranaka iz Federacije BiH da bi utvrdio da li oni imaju jedinstven ili parcijalne stavove o načinu implementacije presude "Sejdić-Finci".

Tek nakon toga, donijet će odluku, koliko je realno sazivati sastanak "šestorke".