Za FTV
0

Ognjen Šimić: "Za tri mjeseca bio bih mrtav"

Sarajevo-x.com
Kardiohirurg Ognjen Šimić, koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda od devet godina zatvora zbog primanja mita, sinoć je progovorio javno za Federalnu televiziju o svom slučaju.

"Nisam primao mito. Tu kovertu nisam vidio, iako su je našli u mome kabinetu. Kabinet nije blindiran, tako da može svako da uđe. Ključeve imaju i čistačice, tako da je bilo ko mogao da je ostavi, kako bi mi naudio“, kazao je Šimić u ekskluzivnom razgovoru za politički magazin 60 minuta.

Za krunskog svjedoka Ljerku Krajnović kazao je kako mu ona nikada nije otvoreno ponudila mito.

Šimić je naglasio kako su mu dokazi optužbe na suđenju pred Županijskom sudom u Rijeci bili podmetnuti, te je istakao da bi se mogao vratiti u Hrvatsku na izdržavanje kazne, potvrdi li prvostupanjsku presudu Vrhovni sud.

"Ako se potvrdi ta presuda naravo da ću ja razmišljati o povratku i služenju kazne u jednoj od kaznionica koje su drugačijega tipa nego što je taj ozloglašeni pritvor 'Via Roma' u Rijeci", kazao je Šimić, te pojasnio kako je u zatvoru Županijskog suda doživio i srčani udar.

"Moj temeljni problem sada je moje zdravlje. Da sam tridesetak godina mlađi vjerojatno bih ostao u Hrvatskoj i odslužio kaznu onakva kakva je, međutim sada je drugačije, jer da sam se zadržao tamo bio bih mrtav za tri mjeseca, zbog lošeg zdravlja", kazao je Šimić.

Komentirajući samu presudu Šimić je izjavio kako je zapravo žrtva urote što ju je, iz njemu nepoznatih razloga, osmislio USKOK.

To je pojasnio konstatirajući kako je policija, tragajući za dokazima protiv njega, ispitala gotovo tri i po hiljade osoba od koji je samo njih 18 pristalo svjedočiti u korist optužbe.

Šimić je rekao i to kako je, došavši u Rijeku 1997. godine, konstatirao kako je donošenje darova liječnicima, "u vidu pršuta", bila uobičajena pojava.

Kazao je kako se nad tim iznenadio no "na sugestiju bolničke uprave" takve je darove odlučio prihvatiti kako "ne bi nekoga uvrijedio ili naveo da pomisli kako to nije dovoljno".

Za sutkinju Iku Šarić, koja mu je izrekla prvostepenu presudu, Šimić je kazao kako je bila neprijateljski raspoložena prema njemu.

Šimić u razgovoru za politički magazin 60 minuta nije porekao tvrdnju svojih pacijenata da je prema njima bio drzak i bezobrazan.