BiH
144

Oglasio se BURCH: Naše diplome priznaju svi, neosnovano nas nazivaju Gulenovim univerzitetom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BURCH univerzitet oglasio se nakon što medijskih pisanja vezanih za odluku vlasti u Republici Turskoj o "opozivu diploma" na pojedinim univerzitetima. Ističu kako njihove diplome priznaju svi, a s posebnim uvažavanjem tretiraju Fullbright i DAAD fondovi.

Rektorata BURCH univerziteta obavještava javnost da njihova visokoškolska ustanova djeluje po regulativi propisanoj od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te da ih odluke donesene u drugim država niti obavezuju, niti mogu utjecati na njih.

"Isto tako želimo još jednom naglasiti da BURCH univerzitet nije ni u kakvoj formalnoj ili vlasničkoj vezi sa bilo kakvim pokretima ni pojedincima niti u akademskim planovima i programima našega rada postoji bilo kakav predmet koji se tiče teološkog ili sličnog sadržaja što bi moglo ukazivati na formalnu povezanost BURCH univerziteta te stoga asociranje naše visokoškolske ustanove sa terminom Gulenov univerzitet smatramo neosnovanim", piše u saopćenju.

Dodaju da zvanje ponosnog svršenika BURCH univerziteta do sada je ponijelo 896 akademskih građana BiH i mnogih drugih zemalja svijeta.

"Neki od njih su stekli pravo na DAAD i Fullbright stipendije te su svoju akademsku karijeru nastavili u zemljama koje u svijetu prednjače na polju naučno-istraživačkog rada. Priliku koristimo da sve naše bivše studente i sadašnje akademske ambasadore Bosne i Hercegovine širom svijeta pozdravimo i poželimo puno uspjeha u daljem radu", navode iz Burcha.

Na kraju poručuju da su vrata BURCH univerziteta uvijek otvorena svima sa ciljem predstavljanja rada i budućih planova.