BiH
4

Oglasila se Vlada FBiH o slučaju "Krivaja" i krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Nermina Nikšića

Klix.ba
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon reakcije bivšeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na podnošenje krivične prijave protiv Nikšića u vezi s "Krivajom" oglasila se i Vlade Federacije BiH saopštivši hronologiju događaja u vezi sa ovom firmom.

Vlada Federacije BiH i firma "Ferimpex" su 2008. godine formirali zajedničku kompaniju "Krivaja 1884." d.o.o. Zavidovići koja je zapošljavala oko 1.900 radnika, izvozila proizvode u veliki broj evropskih država i redovno izmirivala plaće radnicima i obaveze po osnovu doprinosa.

Na sjednici održanoj 7.6.2011. godine Vlada FBiH je raskinula ugovor sa ovom kompanijom, nakon čega je kompanija "Ferimpex" d.o.o. Zavidovići tužila Vladu Federacije BiH, kojom se od Vlade FBiH traži povrat iznosa od oko pet miliona KM uloženih sredstava u novu kompaniju.

"Ovaj postupak se trenutno vodi kod nadležnog suda, a njegova vrijednost u ovom trenutku iznosi oko osam miliona KM s kamatama i kontinuirano raste. Ugovor je raskinut neosnovano", saopćili su iz Vlade FBiH i dodali da tuženoj Vladi FBiH nedostaje adekvatna argumentacija za uspješnu odbranu.

Iz Vlade FBiH navode da je ova kompanije uspješno radila i upošljavala oko 1.900 radnika, te da je ugovor raskinut iz njima nepoznatih razloga.

23.11.2011. godine "Krivaja" je poslana u stečaj,a to je kažu imalo ogromnu štetu po Federaciju BiH i općinu Zavidovići jer je većina radno sposobnih ljudi ove općine bila zaposlena u "Krivaji", a Federacija BiH trpi ogromne štete zbog neizmirivanja obaveza za poreze i doprinose.

"Nejasno je na koji način je u stečajnom postupku Suvad Džindo, kojeg je Vlada imenovala na funkciju direktora 2011. godine, obavljao tu funkciju i primao plate u 2012., 2013. i 2014. godini dok traje stečajni postupak, kada je jasno Zakonom o stečaju propisano da danom otvaranja stečaja prava stečajnog dužnika da upravlja i raspolaže imovinom koja pripada stečajnoj masi, kao i prava organa, prokuriste, zastupnika i punomoćnika stečajnog dužnika prelaze na stečajnog upravnika koji je dužan da upravlja tom imovinom", navode iz Vlade FBiH ističući da na osnovu ovih činjenica postoji osnovana sumnja da je ovakvim djelovanjem Vlade Nermina Nikšića počinjeno više krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH.

"Na osnovu ove hronologije jasno se vidi da je Vlada Nermina Nikšića raskidanjem ugovora s firmom koja je uspješno poslovala, svojim neodgovornim postupanjem i slanjem IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići u stečaj, ostavila radnike bez posla i poslala ih na ulicu. Nikšićeva Vlada je 23.9.2014. godine (nepune dvije sedmice pred Opće izbore 2014.) zaključila Ugovor o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP “Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika. Ovo je potez kojim se Vlada, protivno odredbama Zakona o stečaju, umiješala u stečajni postupak i preuzela obaveze firme u stečaju prema državi (PIO, zdravstveno osiguranje i dr.) koje je dužan izmiriti stečajni upravnik iz stečajne mase. Dakle, Nikšićeva Vlada se obavezala sama platiti dug koji je njoj dužan izmiriti stečajni upravnik, što ima elemente krivične odgovornosti, jer je preuzimanjem obaveza za period dok se vodi stečajni postupak ugrožen budžet Federacije BiH od kojeg ovise isplate svim socijalnim kategorijama u Federaciji BiH.Na osnovu ovog Nikšićevog postupanja, a nakon tri godine vođenja stečajnog postupka, stečajni upravnik je prodao imovinu “Krivaje” ortačkoj grupi od četiri člana koja je formirala privatnu firmu “Krivaja Mobel” d.o.o. Zavidovići i za direktora postavila jednog od čelnika SDP-a, bivšeg premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića, a zatim brzo prestala sa radom, zaduživši kompaniju oko 30.000.000 KM i koja je, prema saznanjima, otišla u stečaj u novembru 2016. godine. Radnici ove kompanije su na ulici dok je imovina kompanije u rukama Ortačke grupe o čemu se trenutno vodi više sudskih postupaka", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Ove informacije je prema Vladi Federacije BiH posljednjih mjeseci iniciralo Federalno pravobranilaštvo, a o navodima iz Izvještaja o počinjenju krivičnog dijela protiv bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića očitovat će se nadležni pravosudni organ.