Samit One Young World
0

FOTO / Oggi Tomić ponosno nosio zastavu BiH centrom Pittsburgha

Piše: T. S.
Svjetski samit One Young World otvoren je jučer u Pittsburghu u SAD-u, a Bosnu i Hercegovinu ponosno je predstavio Oggi Tomić, fotograf i režiser koji je iz Dječijeg doma Bjelave otišao u daleki svijet i uspio ostvariti svoje snove. On je centrom Pittsburgha nosio zastavu naše zemlje, a tokom samita predstavljat će BiH i zajedno s ostalim delegatima raspravljati o gorućim temama, kao što su zdravstvo, obrazovanje, održivi razvoj, globalno zagrijavanje, ljudska prava...

Samit One Young World traje do 22. oktobra, a na njemu učestvuju mladi ljudi iz brojnih zemalja svijeta. Na otvaranju, u ulozi savjetnika, bio je i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

"Ponosan sam što sam imao priliku da nosim zastavu BiH na paradi otvaranja samita u Pittsburghu. Sada se naša zastava vijori usred SAD-a, gdje ću narednih dana predstavljati BiH i govoriti o institucijama za djecu bez roditelja i kako naći rješenje da bi djeca bila vraćena roditeljima. To je jedinstvena prilika za mene i za BiH", kazao je za Klix.ba Oggi Tomić, Sarajlija koji je od Doma za nezbrinutu djecu dospio do Velike Britanije, gdje je završio prestižno školovanje za televizijsko stvaralaštvo, sagradio uspješnu karijeru te se oženio ove godine.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton otvorio je samit One Young World na kojem mladi delegati iz cijelog svijeta raspravljaju i pokušavaju naći rješenje za goruće probleme.

Bill Clinton
Bill Clinton
Clinton je odgovarao na pitanja mladih ljudi, a između ostalog je istakao da se svijet suočava sa tri velika izazova.

"Možda ima 300 izazova, ali oni spadaju u tri kategorije - nejednakost, nestabilnost i neodrživost", rekao je bivši predsjednik SAD-a.

Samitu je prisustvovao i slavni muzičar i aktivista Bob Geldof. On je kazao da njegova generacija nije uspjela, ali je zato sada red na današnju omladinu da mijenja svijet.

One Young World je organizacija koja je osnovana 2009. godine u Londonu i okuplja mlade ljude iz cijelog svijeta. Jednom godišnje održava se samit gdje mladi imaju priliku da raspravljaju o najvažnijim svjetskim temama uz utjecajne savjetnike iz svijeta politike, ekonomije... Ovogodišnjem samitu, u ulozi savjetnika, prisustvuju Desmond Tutu, Bob Geldof, Kofi Annan, Muhammad Yunus, Princ Haakon, Jamie Oliver, Wael Ghonim i Joss Stone.

Bob Geldof
Bob Geldof
Nakon svakog samita novi ambasadori organizacije One Young World počinju rad na novim projektima ili incijativama kojima je cilj mijenjanje i poboljšavanje situacije u njihovom okruženju, ali i svijetu. Trenutno postoji više od 125 projekata i inicijativa kojima mladi pokušavaju utjecati na svijet i napraviti promjene na globalnom nivou.