Akcija UIO
0

Oduzeta nezakonito prometovana roba vrijedna 40.000 KM

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji sa entitetskim tržišnim inspekcijama, na širem području Bosne i Hercegovine privremeno su oduzeli raznu robu koja se na ilegalan način uvezla i nezakonito prometovala u Bosni i Hercegovini.

Ukupna tržišna vrijedsnost oduzete robe procjenjuje se na 40.000,00 KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

U akcijama koje su provedene na tržnicama i drugim prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine službenici UIO u saradnji sa entitetskim tržinim inspekcijama privremeno su oduzeli 550 kg kafe, 72 kg duvana, 650 paklica cigareta, te ostalu opremu koja se koristi prilikom konzumacije duvanskih prerađevina poput upaljača, muštikli, mašinica za motanje cigareta, tabakera i slično.

Radilo se o robi za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, što znači da je ilegalno uvezena u carinsko područje BiH i nezakonito stavljena u promet.

Pored akcizne robe u dva prodajna objekta na području Bugojna oduzeto je više desetina mobilnih telefona koji su tađer bili izloženi prodaji bez potrebne dokumentacije o porijeklu robe. Prema nadležnim sudovima podneseno je ukupno sedam prekršajnih naloga protiv lica za koje se sumnja da su učinili pomenute prekršaje.

Ovlašteni službenici UIO privremeno su oduzeli i veću količinu tekstilnih proizvoda na području Orašja. U kontroli dva prodajna objekta otkriveni su tekstilni predmeti za koje se pretpostavlja da su unešeni u carinsko područje BiH suprotno zakonskoj proceduri, izbjegavajući obračun i naplatu uvoznih dažbina.

Također, u Banovićima i Živinicama su služneici UIO pronašli robu stranog porijekla. Radi se o većoj količini tepiha koji su se prometovali bez neophodne dokumentacije koja potvrđuje da je roba na zakonit način ušla u Bosnu i Hercegovinu, te da su plaćne zakonom predviđene uvozne dažbine.

Protiv odgovornih osoba bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.