NVO altruista "SVJETLO"
0

'Oduzeli ste nam invalidninu, oduzmite i invalidnost'

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Vlade FBiH, usvojio je izmjene i dopune dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH, kojim su izbrisane osobe s invaliditetom od 60% do 80%, koji su na taj način izgubili pravo na ličnu invalidninu i naknadu za pomoć i njegu od drugog lica. Zakon je objavljen u Službenim novinama FBiH br.14/2009 od 11.03. a stupio je na snagu 12.03.2009. godine.

Usvajanjem ovog Zakona iz prava su izbrisane osobe s invaliditetom od 60% do 80% koje invaliditet nisu stekle agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Iz prava je izbrisana kategorija osoba s invaliditetom od 60% do 80% ali njihova invalidnost i funkcionalna sposobnost, potrebna pomoć od strane drugog lica nije izbrisana.

Da bi ispravio nepravdu i umanjio nove oblike diskriminacije Predstavnički Dom FBiH je usvojio Zakon o pravima osoba s onesposobljenjem, koji nije idealan ali vraća izgubljena prava osobama s invaliditetom koja su invalidnost stekli do 18. godine i proglašeni trajno nesposobnim za rad.

Da bi Zakon bio usvojen potrebno je da ga usvoji i Dom naroda FBiH. Nažalost niti u martu, niti u aprilu mjesecu Zakon o pravima osoba s onesposobljenjem se nije našao na dnevnom redu.

Iz tih razloga NVO altruista "SVJETLO" poziva parlamentarce FBiH da usvoje Zakon o pravima osoba s onesposobljenjem ili da osobama od 60% do 80% invaliditeta oduzmu invalidnost.