BiH
0

Odstreljivanje problema u opštini Novo Sarajevo

Klix.ba
U proteklom periodu, upravo neki "viši" politički interesi htjeli su da unište jednu od rijetkih i voljenih oaza našeg života u Novom Sarajevu. Planirana je gradnja velike betonske saobraćajnice i mosta preko Vilsonovog šetališta, simbola naše općine. Uvjeravam Vas da ovakvi planovi, dok sam ja na čelu općine, ne mogu imati nikakvu šansu za uspjeh - izjavio je Nedžad Fazlija.

Dolaskom demokratije na naše prostore došlo je i do mnogobrojnih nelogičnosti i apsurda koji nas okružuju kako u vlastitom komšiluku, tako i u gradu, pa i državi. Osim naizgled sloboda i prava koja "kao" nismo imali ranije, dobili smo i gomilu neukusa i uništenja, a sve navodno u cilju napretka. Tako smo svjedoci izgradnje mnogobrojnih betonskih zdanja na mjestima gdje su "u ona vremena" planirana i građena igrališta, sportsko-rekreativni centri i slični objekti korisni za čovjeka koji živi u betonom opasanom gradu, pa tako danas imamo nezanemariv broj tržnih centara i objekata čija namjena baš i nije pretjerano korisna u odnosu na ono što gubimo njihovom izgradnjom.

Već neko vrijeme se priča o bravuroznom projektu izgradnje betonske saobraćajnice i mosta koji bi Vilsonovo šetalište, jedno od rijetko preostalih zelenih banja u središtu glavnog grada pretvorio u zgražavajući prostor prepun smoga i prljavštine. Time ne samo da bismo izgubili još jedna "pluća grada" nego bi i ogroman broj bivših dječaka i djevojčica izgubio uspomene zabilježene na nekom drvetu, mala raja bi izgubila savršenu stazu za rolanje, jutarnje i večernje džoging sesije bi se morale premjestiti negdje drugo i vjerovatno ne toliko blizu da možeš i "prošetati do kuće".

Ne treba ni spominjati koliku bi štetu gradnja nekakve betonske saobraćajnice predstavljala za okolinu i stanovnike na tom području jer bi im uklanjanjem barem i jednog drveta iz Vilsonovog šetališta uskratilo i ono malo svježeg zraka za koji se u posljednje vrijeme u bosanskohercegovačkoj prijestonici borimo.

Ali imamo šansu da spriječimo još jednu bezumnost i jasno kažemo da nas interesuje život, a ne besciljno nizanje betonskih ploča pa makar ono skratilo put od tačke A do tačke B za 10 minuta ili pola sata. Dolaze nam opšinski izbori na kojima imamo priliku odabrati život i dati svoj doprinos očuvanju istinskih vrijednosti našeg postojanja. Pravim odabirom ličnosti koja će predstavljati i na kraju krajeva odlučivati o nečemu tako bitnom kao što je, nije nimalo pretjerano reći, rješavanje pitanja zdravog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine možemo učiniti daleko više za sebe, društvo i svakako okoliš nego da samo stojimo u mjestu i međusobno gunđamo kako nam ama baš ništa ne valja.

Postavlja se pitanje, ko bi mogao uraditi nešto u tom domenu, jer smo i sami svjedoci da se ljudska prava i zaštita okoliša minoriziraju u svakom mogućem pogledu. I onda nam stigne jedna jako lijepa vijest. Nedžad Fazlija, višestruki bh šampion u streljaštvu, učesnik velikog broja domaćih, regionalnih i svjetskih sportskih događaja u plavo-žutom dresu je odlučio podići svoj glas i svojom kandidaturom na opštinskim izborima jasno izraziti neslaganje sa uništenjem Vilsonovog šetališta u svrhe ubrzanja života u našem ionako prilično zdravstveno načetom gradu.

U razgovoru sa Nedžadom Fazlijom, predstavnikom SDP-a na lokalnim izborima čuli smo njegov vrlo jasan i decidan stav o ovom važnom pitanju: "U proteklom periodu, upravo neki "viši" politički interesi htjeli su da unište jednu od rijetkih i voljenih oaza našeg života u Novom Sarajevu. Planirana je gradnja velike betonske saobraćajnice i mosta preko Vilsonovog šetališta, simbola naše općine. Uvjeravam Vas da ovakvi planovi, dok sam ja na čelu općine, ne mogu imati nikakvu šansu za uspjeh."

Lijepo zvuče ove riječi i raduje činjenica da dolaze od strane jednog uglednog sportiste koji je odlučio izraziti svoje mišljenje te, uključivši se u politički život, napraviti bitnu promjenu u razmišljanju onih kojima baš i nije jasno zašto je ta "ulica sa puno drveta" toliko važna i zašto je na kraju krajeva ne treba uništavati nego njegovati. Poznavajući Nedžada, ne samo po izvandrednim sportskim rezultatima, nego i kao izuzetno pametnog i slojevitog čovjeka u našem moralno i vrijednosno ugroženom društvu, možemo samo da mu vjerujemo i, što i Vama preporučujemo, damo svoj glas za njega.