BiH
0

Održivi povratak u fokusu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i UNHCR-a

FENA
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnikom UNHCR-a u BiH Andrewom Mayneom o provođenju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i implementaciji Regionalnog stambenog programa.

Mitrović je naglasila da prema podacima s kojima Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspolaže, potrebu za povratkom ima oko 160.000 osoba, odnosno 41.000 porodica.

Dodala je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kontinuirano radi na sprovođenju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je za te potrebe, u narednih pet godina, planirano 458 miliona KM sredstava za projekte kroz koje bi bilo obnovljeno oko 10.000 stambenih jedinica i time trajno rješilo pitanje stambenog zbrinjavanja oko 35.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Mitrović je istakla da Ministarstvo aktivno učestvuje i u Regionalnom stambenom programu, a od kojeg se očekuje da trajno riješi problem izbjeglih i raseljenih osoba iz BiH koja se nalaze u susjednim zemljama, kao i izbjeglih osoba iz susjednih zemalja koja se nalaze u BiH kao i jednog broja interno raseljenih osoba.

Ona je upoznala predstavnika UNHCR-a da je, iako je javni poziv još otvoren, na adresu Ministarstva već pristiglo više od 5.500 aplikacija izbjeglih osoba zainteresovanih za povratak.

Mayne je pohvalio saradnju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH s UNHCR-om na rješavanju ovih teških pitanja te ovu saradnju ocijenio kao jedan od najpozitivnih primjera saradnje vladinih institucija i međunarodnih organizacija u BiH.

Mitrović je naglasila opredjeljenost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za kreiranjem održivog povratka, što je i predviđeno Revidiranom strategijom za implementaciju Aneksa 7.

Istakla je da, putem zajedničkih projekata u okviru IPA programa, UNHCR i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH mogu značajno pomoći lokalnim zajednicama u kreiranju ekonomskih preduslova za održivi povratak, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.