Ladies on Bikes 2011
0

Održano prvo okupljanje žena motociklista

Sarajevo-x.com
Na Prečkom polju na Bjelašnici upriličeno je proteklog vikenda prvo okupljanje žena motociklista Ladies on Bikes 2011, u organizaciji Udruženja XTR i Auto-škole Audi Quatro iz Sarajeva.

Svrha ovog pilot-projekta je prvenstveno stvaranje konekcije između žena motorista i upoznavanje sa off-road vožnjom kao osnovom vožnje motora. Danas se sve više djevojaka odlučuje učiti voziti motor, ali kako se u našem društvu žene motoristi i vozači generalno suočavaju sa različitim predrasudama, organizatori su željeli da ovo bude prvi korak u stvaranju osjećaja pripadnosti i unaprijeđenju njihovih vozačkih vještina kroz zabavu.

Uslov za učešće je bio položen vozački ispit A kategorije i minimalan nivo iskustva u vožnji. Međutim, osim djevojaka iskusnih vozača i početnica interes su pokazale i djevojke koje nikad nisu vozile motor, a željele su se okušati u tome (i jesu). Dan je počeo doručkom, odabirom zaštitne opreme i upoznavanjem sa off-road motociklima.

Djevojke su bile podjeljene u dvije grupe. Sa njima su radili članovi udruženja, off-road vozači sa višegodišnjim iskustvom. Oni su nadgledali pojedinačnu vožnju svake djevojke, ukazivali na eventualne greške i pružali vrijedne savjete kako bi unaprijedile tehniku svoje vožnje. Glavni zadatak je bio "Koči efikasno!". Nakon trosatnog sigurnosnog treninga, uslijedila je pauza za izvrstan ručak - roštilj i gulaš.

Drugi dio dana je bio još zanimljiviji. Organizovane su kolektivne dinamične igre na motorima – mali turnir gdje su djevojke morale pokazati šta su naučile. Opet podijeljene u dvije grupe, takmičile su se u sporoj vožnji, slalomu, trčanju uz motor i predaji motora kao štafete. Posljednja igra je bila posebno interesantna "Dame vitezovi" gdje su djevojke morale voziti motor jednom rukom, a drugom što prije probušiti balon protivničke ekipe. Iako su se takmičile grupno, individualno su skupljale poene i pobjednici je uručena simbolična nagrada – mjerač pritiska za gume.

Za sve učesnice je bilo obezbijeđeno osiguranje od nesretnog slučaja, reklamne majice i zahvalnice. Učesnice su bile izuzetno zadovoljne sadržajem događaja i organizacijom i sada su organizatori sigurni da će u budućnosti biti i više odaziva na okupljanja ove vrste.