BiH
0

Održano federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

FENA
Na Boračkom jezeru je u subotu održano X federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći s realističnim prikazom povreda stanja i oboljenja.

Na takmičenju su učestvovale pobjedničke ekipe kantonalnih takmičenja u kategoriji srednjih i osnovnih škola. Petnaest takmičarskih ekipa činilo je 90 učenika koji su pokazali zavidno znanje iz pružanja prve pomoći stečeno od nastavnika - instruktora Crvenog križa.

Ove godine je u obje kategorije prvo mjesto osvojila ekipa Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola je pripalo ekipi iz Kantona Sarajevo, a trećeplasirana je bila ekipa iz Unsko-sanskog kantona.

U kategoriji osnovnih škola drugoplasirani su bili učenici iz Zapadnohercegovačkog kantona, a treće mjesto su zauzele njihove kolege iz Zeničko-dobojskog.

Ovih šest ekipa učestvovat će na državnom takmičenju iz pružanja prve pomoći.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić je napomenuo značaj ovog programa Crvenog križa, a o rezultatima najbolje govori uspjeh ekipa na takmičenjima i brojnost učenika koji prođu kroz ovaj vid provjere znanja na općinskim, kantonalnim i na kraju na federalnom takmičenju, a koji se kreće do nekoliko hiljada, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.