Mostar
0

Održane prve sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a BiH

FENA
Mostar
Mostar
Prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a BiH održane su danas u Mostaru, i na njima je bilo riječi o analizi političke situacije u BiH, funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, te o planu unutarstranačkih izbora, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Dok je u toku ekshumacija posmrtnih ostataka Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša-Krndelja, trojice iz grupe od 20 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika iz bugojanskih logora prije 18 godina, čiji su ostaci pronađeni na lokalitetu Ivandića kuće kod Bugojna i dok osumnjičenici za ovaj zločin obnašaju najviše državne funkcije te neometano rade i žive u općini Bugojno, na sceni je grubo gaženje i ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog naroda u Federaciji BiH i Srednjobosanskom kantonu", navodi se u saopćenju.

U HDZ-u BiH ističu kako je formiranje Vlade u Srednjobosanskom kantonu bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda nastavak politike koja ima za cilj majorizaciju Hrvata i dominaciju bošnjačkog naroda i to, kako navode, od stranaka koje javno propagiraju građansku državu i društvo.

Iz spomenute stranke su ponovno pozvali visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine "prijeporni nalog" kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH čime je "doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokratije".

U HDZ-u BiH se nadaju kako će Inzko hitno povući svoje odluke, i dati šansu zakonu i Ustavu u BiH kako bi se moglo pristupiti konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izboru izaslanika za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH utvrđeni su svi dokumenti za provedbu unutarstranačkih izbora, a zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mato Franjičević kooptiran je u Predsjedništvo te stranke, stoji u saopćenju.