BiH
0

Održane konsultacije MVP BiH i Švicarske

FENA
Redovne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije održane su danas u Sarajevu, saopćeno je iz MVPBiH.

Bh. delegaciju predvodio je pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, a švicarsku pomoćnik državnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju, Vijeće Evrope i OSCE, ambasador Arthur Mattli.

Razgovarano je o općoj političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini i odvijanju aktivnosti u ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH, s kojima je švicarska strana upoznata.

Delegacija Švicarske je izrazila punu podršku naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju reformskih obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Razgovarano je i o dostignutom stepenu bilateralne saradnje dviju zemalja i s tim u vezi izraženo zadovoljstvo jer su odnosi između BiH i Švicarske Konfederacije dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Delegacije su opredijeljene za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa na svim poljima.

Izvršile su pregled trenutnih aktivnosti po tematskim oblastima (razvojna i ekonomska saradnja, pitanja bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj, saradnja u oblasti sigurnosti, migracija i dr.) te iznijeli konkretne prijedloge za unapređenje saradnje.

Posebno je razmotreno stanje ugovornih odnosa dviju zemalja i s tim u vezi trenutni status međudržavnih sporazuma koji su u fazi pregovora te je izražen interes za zaključivanje nekoliko novih.

Delegacija BiH predložila je da se što prije organizira ekonomski forum, odnosno susret privrednika iz BiH i Švicarske radi unapređenja ekonomske saradnje dviju zemalja, koja je ocijenjena kao dobra, ali sa značajnim prostorom za unapređenje.

Švicarska delegacija je pozdravila prijedlog te ocijenila da u organizaciju svakako treba uključiti značajan potencijal bh. dijaspore u Švicarskoj.

Delegacije su razmijenile mišljenja i stavove o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, ujedno razmotrivši saradnju BiH i Švicarske Konfederacije u okviru regionalnih i međunarodnih organizacija. S tim u vezi su razmijenjene informacije o kandidaturama zemalja za funkcije u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

Delegacija BiH je izrazila zahvalnost za podršku Švicarske Konfederacije euroatlantskim integracijama BiH te za programe podrške razvoju naše zemlje kroz različite razvojne projekte koji će biti nastavljeni, o čemu je švicarska strana tokom konsultacija detaljno informirala.

Cilj redovnih političkih konsultacija je unapređenje i jačanje odnosa dviju zemalja u svim oblastima kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou.

Prethodne političke konsultacije su održane 17. maja 2011. godine u Bernu, gdje će 2013. biti održane sljedeće.