BiH
0

Održana završna konferencija projekta IPPC-BiH

FENA
U Sarajevu je danas održana završna konferencija projekta "Jačanje kapaciteta za implementaciju integralne prevencije i kontrole zagađivanja u BiH" (IPPC-BiH).

Projekt koji je trajao dvije i po godine obuhvatio je kontrolu i impute za 20 prehrambenih proizvođača iz BiH i rezultirao je s tri osnovna cilja.

"Riječ je o povećanju implementacije integralne prevencije i kontrole zagađivanja u BiH, zatim promociji najboljih raspoloživih tehnika u prehrambenom sektoru i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje od industrijskih aktivnosti", kazala je voditeljica projekta Dragana Selmanagić.

U toku projekta urađen je prvi registar zagađivača, softwerska baza i prva godina izvještavanja za sve industrijske sektore u BiH je 2009.

Tada ćemo, kazala je Selmanagić, znati ko i u kolikoj mjeri zagađuje okoliš. Izrađene su i upute za najbolje raspoložive tehnike sprječavanja štetnih emisija za šest sektora prehrambene industrije te uzgoj ribe. Ova dva alata će u velikoj mjeri pomoći implementaciji IPPC direktive i izdavanja integralne okolinske dozvole.

Savjetnik za okoliš u Ministarstvu turizma i okoliša FBiH Tomislav Lukić je ovaj projekt ocijenio izuzetno korisnim za BiH.

"Projekt predstavlja model kako treba raditi i implementirati zakonodavstvo Evropske unije o štetnim emisijama i zagađivačima", istakao je Lukić.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici federalnih, kantonalnih, općinskih organa i predstavnici Brčko Distrikta BiH nadležni za zaštitu okoliša a koji se bave izdavanjem okolinskih dozvola.

Projekt su implementirali Institut za hidrotehniku iz Sarajeva i kompanija Exergia iz Grčke.