Dan Kantona Sarajevo
0

Održana svečana sjednica Skupštine KS

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U povodu obilježavanja 2. maja, Dana Kantona Sarajevo, Skupština KS održala je večeras u Narodnom pozorištu svečanu sjednicu na kojoj je uručeno priznanje počasnog građanina Kantona Sarajevo za turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, te pojedinačne i kolektivne plakete KS.

U obraćanju zvanicama, među kojima su bili državni, federalni, kantonalni te gradski i općinski zvaničnici, predstavnici vjerskih zajednica, boračkih i drugih organizacija, predsjednik Skupštine KS Denis Zvizdić je podsjetio na događaje od 2. maja 1992. godine.

"Sarajevo je istinsko mjesto susreta svjetskih kultura i religija, mozaik različitih identiteta, i time unikatan grad. Ali takvo Sarajevo je 2. maja 1992. i narednih 1.500 dana bilo izloženo najvećem iskušenju u svojoj historiji, najdužoj opasdi jednog grada u historiji", kazao je Zvizdić.

On je naglasio da je Sarajevo na nasilje i agresiju odgovorilo tolerancijom, kao jedinim poznatim izrazom civilizacijskih vrijednosti njegovih građana.

Sarajevo je odbranjeno zahvaljujući njegovim najboljim sinovima, a Zvizdić je naveo kako je cijela manifestacija Dani Kantona Sarajevo organizirana u znak sjećanja na one koji su dali živote za najplemenitiju ideju - Bosnu i Hercegovinu.

Zbog ranije preuzetih obaveza, turski premijer Erdogan nije bio u mogućnosti doći u Sarajevo da primi priznanje Počasni građanin Kantona Sarajevo. Zato je ova plaketa uručena turskom ambasadoru u BiH Bulentu Tulunu, koji je rekao da će plaketa biti na najbrži način poslana u Ankaru gdje će lično biti uručena Erdoganu.

Na osnovu ranije donesene odluke, pojedinačne plakete Kantona Sarajevo uručene su Enesu Kariću, Ibrahimu Spahiću, Dragutinu Braci Kosovcu, Nedžadu Ibrišimoviću, Irfanu Hozi i posthumno fra Petru Anđeliću.

Dobitnici kolektivnih plaketa Kantona Sarajevo su Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu "Seljo", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta i Kantonalni sud Sarajevo.