Sarajevo
0

Održana svečana sjednica povodom Dana državnosti

FENA
U povodu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH danas je u Sarajevu održana zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević, koji je prisutnima i građanima Sarajeva čestitao Dan državnosti BiH.

Dr Vera Katz sa Instituta za historiju Sarajevo prigodnim govorom obratila se poslanicima Skupštine KS, vijećnicima Gradskog i općinskih vijeća četiri gradske općine, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji.

Sjećajući se 25. novembra 1943. godine, postavlja se pitanje zašto ovaj praznik nije prerastao u istinski bosanskohercegovački nacionalni praznik, te nakon skoro pola stoljeća vraćeno bosanskohercegovačko društvo u ratnu 1943. godinu u milje žestokih međunacionalnih sukoba koji se i danas vode, ali drugačijim sredstvima. To je sigurno tema historičarima za istraživanje, ali je ne treba prešutjeti, kazala je dr Vera Katz.

Današnja proslava u našem slučaju je pristajanje dijela bosanskohercegovačke društvene zajednice da obilježava Dan državnosti što je ujedno i pokazatelj da se sami deklariramo kao pripadnici Bosne i Hercegovine, kao svoje domovine. Mada postoje i suprotni stavovi, to je samo razlog više za našu proslavu, istakla je dr Katz.

Kako je smisao proslave u predočavanju poruka, tako bi poruka sa ovog skupa bila u njegovanju svih vrijednosti koje vode na zajedničkom putu na kojem će BiH postati mjesto ugodnog i sigurnog življenja. Smisao ove proslave je u sjećanju na određene događaje iz prošlosti zajednice, čija važnost za društveno pamćenje i historijsko sjećanje je u izravnoj proporciji sa postupnim okupljanjem bh. društvene zajednice prema modelu koji odgovara svim njenim narodima i građanima, kazala je između ostalog dr Vera Katz sa Instituta za historiju Sarajevo.

Zajednička svečana sjednica održana je u Domu oružanih snaga BiH.

U kulturno zabavnom programu nastupio je hor Pontanima.