Sarajevo
0

Održana svečana akademija u povodu Dana OSBiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Oružane snage BiH (OSBiH) pokazuju i dokazuju kako se dogovorom i saradnjom mogu postići velike stvari za ovu zemlju i njene građane.

Ovo je večeras na svečanoj akademiji u Domu OSBiH u Sarajevu upriličenoj u povodu Pete godišnjice OSBiH kazao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, obraćajući se visokim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, predstavnicima diplomatskog kora i dužnosnicima odbrambenih struktura BiH, te brojnim gostima i zvanicama.

"Vojska je po prirodi stvari, ali i po ustavnoj poziciji u svakoj zemlji jedna od ključnih institucija koja garantira mir i stabilnost", kazao je Izetbegović, potcrtavajući da primjer organizacije OSBiH potvrđuje da je u BiH moguće ostvariti kapacitet i spremnost na dobrobit svih građana bez obzira na njihovo nacionalno, političko ili drugo opredjeljenje.

Podsjetio je na činjenicu da su OSBiH postale pouzdan partner na međunarodnom planu putem angažmana u mirovnim misijama, te da je zahvaljujući iskazanoj spremnosti za postizanje vrhunskih rezultata, BiH danas na pragu članstva u najmoćnijem savezu na svijetu - NATO-savezu.

"Međutim, da bi napravila sljedeći krupan korak ka članstvu u NATO-savezu, Bosna i Hercegovina mora ispuniti jasno postavljeni uvjet, a to je knjiženje 69 vojnih lokacija kao imovine države odnosno Ministarstva odbrane BiH", istaknuo je Izetbegović, pozivajući nadležne institucije da iskoriste pozitivan primjer koji predstavljaju OSBiH, kako bi i druge procese u BiH pokrenuli u pravom smjeru - članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, a time kreirali sigurnu i stabilnu budućnost za generacije koje dolaze.

Na značaj postignuća u sklopu odbrambenih struktura BiH kao modela za napredak u drugim oblastima ukazao je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, uz ocjenu da se odbrambena reforma uspješno nastavlja.

Izrazio je očekivanje da će konstituiranje nove vlasti pratiti i uspostava novog modela liderstva koji će Bosni i Hercegovini omogućiti novi zamah u ostvarivanju neophodnih reformi.

Cikotić smatra da će iskoraci u tom smjeru stvoriti pretpostavke da BiH od septembra naredne godine počne "konzumirati MAP" (Akcioni plan za članstvo) u punom kapacitetu.