Predstavnički dom PSBiH
0

Održana sjednica Ustavnopravne komisije

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima i Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je kazao za Fenu da je na Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima uloženo puno amandmana, te da "ima spor oko jednog amandmana s predstavnicima iz RS-a, pa je većinom glasova to usvojeno i ostavljeno za raspravu na Parlamentu“.

Prema njegovim riječima, radi se o strukturi vijeća za genetski modificirane organizme koje će se formirati na nivou BiH.

„Mislim da će se i tu naći neko rješenje“, kazao je Džaferović.

Bilo je dosta amandmana i na Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Većina amandmana je prihvaćena i predloženi zakon je jednoglasno podržan.

Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji su predložili poslanici Beriz Belkić, Niko Lozančić i Milorad Živković, ali su odbijeni principi predloženog zakona.

„Komisija većinom glasova nije prihvatila principe jer mislimo da su postojeća rješanja u zakonu koji imamo bolja“, kazao je Džaferović.

Ustavnopravna komisija je utvrdila da postoji ustavni osnov za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović.