KS
0

Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo

FENA
Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj sjednici prijedloge tri pravilnika koja se odnose na toplotnu zaštitu i sisteme ventilacije, klimatizacije, grijanja i hlađenja objekata.

Privrednici podržavaju donošenje tih pravila, uz konstataciju da su ovakvi i slični propisi potrebni BiH da se približi zemljama okruženja koje su već u mnogome odmakle u oblasti povećanja energetske efikasnosti.

„Kanton Sarajevo godišnje troši više od milijardu KM samo na energetske potrebe i svaki procent uštede višestruko bi se odrazio na ublažavanje posljedica recesije, kao i na privredu BiH i KS-a. Također, postoji veliki broj međunarodnih fondova koji finansiraju projekte povećanja energetske efikasnosti, što dodatno govori o značaju donošenja ove legislative“, kazala je koordinatorica u Komori za oblast građevinarstva Lejla Zečević-Selmanović.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u građevinarstvu, uz ocjenu da su radovi posljednjih mjeseci znatno usporeniji, a u ovom trenutku na nekim većim gradilištima čak i obustavljeni.

Prema podacima koje je iznijela predsjednica Savjeta za građevinarstvo, IGM i projektantske usluge Silvana Marić, vrijednost obavljenih građevinskih radova u FBiH u odnosu na isti period prošle godine manja je za oko 40 posto. Smanjen je i broj angažovanih građevinskih radnika u inostranstvu za oko 30 posto, te vrijednost obavljenih radova u inostranstvu za 25,6 posto. „Sve ono na što smo upozoravali se dešava, a naša dalja predviđanja su da će poslovni rezultati ići silaznom putanjom“, naglasila je Marić.

Uz niz specifičnih mjera koje Komora predlaže i dalje se insistira na investiranje u domaću infrastrukturu, nastavak radova na koridoru Vc i održavanje investicionog ciklusa, pri čemu treba voditi računa da se uslovi tendera prilagode realnom stanju građevinskih firmi.