BiH
0

Održana sjednica sabora IZBiH

FENA
U Sarajevu je u subotu održana sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH (IZBiH) kojom je predsjedavao Edhem Bičakčić, predsjenik Sabora.

Sjednica je održana u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića, muftija i drugih visokih dužnosnika Islamske zajednice, javila je MINA.

Sabornici su usvojili Izvještaj o radu Rijaseta islamske zajednice za prošlu godinu, finansijski izvještaj za 2008. godinu i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2009. godinu.

U raspravi je istaknuto niz dostignuća koja su ostvarena u radu Islamske zajednice, ali je ukazano i na pojedine slabosti na koje će u narednom periodu trebati usmjeriti aktivnosti. To se prvenstveno odnosi na povratak, rad s dijasporom i dalje institucionalno jačanje organa Islamske zajednice, u čemu je težište stavljeno na Vakufsku direkciju.

Na zasjedanju Sabora islamske zajednice imenovan je Upravni odbor Vakufske direkcije. Predsjednik je Mustafa Hasani, a članovi su : Muhamed Bilajac, Mensur Karadža, Senad Ćeman, Hamid Indžić, Nezim Halilović i Esad Hrvačić. Nakon imenovanja Uporavni odbor će pristupiti raspisivanju konkursa za direktora Vakufske direkcije i angažovati se na daljem jačanju i osposobljavanju ove institucije.

Sabornici su najviše pažnje posvetili pitanju povratka jer je ovaj problem izražen na terenu posebno na prostoru manjeg bh. entiteta. Islamska zajednica će tražiti od državnih organa i općina da ažurnije rade jer u pogledu povratka ne funkcioniraju onako kako se od njih očekuje.

Sabor Islamske zajednice u BiH je dao punu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i institucijama Islamske zajednice osudivši medijsku kampanju koja se vodi protiv Islamske zajednice. Ova kampanja , istaknuto je, ima elemente islamofobije.