BiH
0

Održana sjednica Predsjedništva SDU, doneseno niz zaključaka

FENA
Radi priprema za svečanu sjednicu Glavnog odbora Socijaldemokratske unije (SDU) BiH povodom desetogodišnjice stranke, u Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDUBiH na kojoj je doneseno niz odluka i zaključaka.

SDUBiH će ove godine obilježiti deset godina postojanja te je u tom kontekstu Predsjedništvo SDUBiH donijelo odluku da se održi svečana sjednica Glavnog odbora krajem marta, kojom će biti obilježen ovaj veliki jubilej.

To će biti prilika da se sagledaju svi dosadašnji rezultati u političkom radu i djelovanju SDUBiH i da se utvrde političke smjernice za predstojeće lokalne izbore u BiH u oktobru 2012. godine, saopćeno je iz Pres- službe SDUBiH.

Predsjedništvo SDUBiH je donijelo odluku da se za člana Predsjedništva SDUBiH izabere Emir Zlatar.

Emir Zlatar je rođen 1974. godine, oženjen je i otac troje djece. Po zanimanju je diplomirani pravnik, a obavlja funkciju generalnog sekretara VKBI. Zadnje četiri godine proveo je na funkciji direktora TV Kantona Sarajevo. Učestvovao je u odbrani BiH od početka agresije, kada je i četiri puta ranjen. Nosilac je najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Predsjedništvo SDUBiH je u svrhu pripeme za predstojeće izbore formiralo i pomoćna tijela, komisije koje će se baviti specifičnim pitanjima, političko-programske orijentacije, ekonomsko-socijalnih pitanja, pitanja boraca i pitanja saradnje s medijima, nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama.

Ivo Komšić imenovan je za predsjednika komisije za političko-programska pitanja, Edhem Biber za predsjednika komisije za ekonomsko-socijalna pitanja, Almedin Miladin predsjednik komisije za boračka pitanja i Ajet Arifi predsjednik komisije za pitanja saradnje s medijima, nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama.

Predsjedništvo SDUBiH je donijelo odluku da općinske organizacije SDUBiH započnu aktivnosti u vezi s mogućim koaliranjem sa strankama slične programske orijentacije, kao i da pokrenu razgovore u funkciji odabira eventualnih zajedničkih kandidata za načelnike općina na predstojećim lokalnim izborima.