BiH
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedništvo BiH danas je na sjednici usvojilo okvirni plan posjeta članova Predsjedništva BiH za 2011. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i UniCredit Bank Austria AG - za finansiranje projekta rekonstrukcije i proširenje kanalizacijskog sistema u općini Gradiška, Sporazum o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu državnog programa saradnje (Dio I) za 2010. godinu, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć te Sporazum o finansiranju koji se tiče pilot-programa za očuvanje i obnovu kulturne baštine u konfliktnim područjima na zapadnom Balkanu za 2008. godinu između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica.

Odlukom o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika obuhvaćeni su i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2009. godini, Sporazum o saradnji između Ministarstva finansija i trezora i Međunarodne finansijske korporacije za finansiranje projekta generiranja stranih investicija u BiH, Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organizovanog kriminala.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji službi potrage i spašavanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, Sporazuma o saradnji službi potrage i spašavanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske, Sporazuma o saradnji službi potrage i spašavanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o povlasticama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda. Odluku o produžetku mandata kontingentu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Organizacijsko-stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republicu Kongo, a donesena je i Odluka o imenovanju štabnog osoblja u Regionalnom centru za pomoć u verifikaciji i kontroli naoružanja (RACVIAC) u Zagrebu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.