Donesene odluke
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH danas je održalo redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, donijelo Odluku o razrješenju Ivana Orlića s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Češkoj (Prag) te Odluku o imenovanju Amela Kovačevića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Narodnoj Republici Kini (Peking).

Predsjedništvo BiH je na sjednici prihvatilo tekst pisma upućenog generalnom sekretaru/visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU Javieru Solani.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Danske o razvojnoj saradnji, te ovlastilo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o sastanku delegacije BiH sa predstavnicima Evropske komisije, koji je održan 12. juna 2009. godine u Bruxellesu, o temi liberalizacije viznog režima za države zapadnog Balkana odnosno prezentacije ocjene Evropske komisije o ispunjenosti uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za BiH.

Predsjedništvo BiH ostaje kod ranijeg zaključka i poziva sve institucije BiH da intenziviraju napore i poduzmu neophodne aktivnosti kako bi se do kraja septembra 2009. godine ispunili svi preostali uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj sa Međunarodnog seminara o nacionalnoj implementaciji obaveza u vezi sa neproliferacijom oružja za masovno uništavanje - OPCW, kao primjer uspješne pomoći u nacionalnoj implementaciji Konvencije o zabrani hemijskog oružja (CWC), koji je održan na Jahorini 22. i 23. juna.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o aktivnostima vezanim za izradu dokumenta Pregled odbrane, u skladu sa Programskim ciljem dokumenta Proces planiranja i revizije (PARP)-PG 0001.

Predsjedništvo BiH zadužuje institucije BiH da, u koordinaciji sa Ministarstvom odbrane BiH, poduzmu mjere i aktivnosti iz djelokruga nadležnosti, s ciljem uspješne realizacije izrade Pregleda odbrane.

Predsjedništvo BiH zadužuje ministra odbrane BiH da koordinira sve aktivnosti neophodne za realizaciju ove aktivnosti sa drugim institucijama BiH, shodno obavezama koje proizilaze iz Programskog cilja dokumenta - Proces planiranja i revizije (PARP)-PG 0001.

Zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BiH dostavlja izvještaje o realizaciji napretka rada na Pregledu odbrane i bitnih produkata faze procesa izrade Pregleda odbrane na konsultacije.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o pripremama za organizovanje vježbe Združeni napor 2009, za izvještajni period od 17. marta do 17. maja 2009. godine te zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da nastavi izvještavati do kraja aktivnosti.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju oficira Oružanih snaga BiH pukovnika Taiba Karaice za šefa kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji podrške miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju vojno-diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine: brigadira Enesa Huseinovića za šefa vojnog dijela misije BiH pri NATO-u u Bruxellesu, brigadira Mihajla Vujovića za vojnog savjetnika u stalnoj misiji BiH pri OSCE-u i UN-u u Beču (ujedno vojni ataše pri Ambasadi BiH u Republici Austriji) i pukovnika Božu Skopljakovića za vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Vašingtonu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlada Republike Austrije, Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, kao i Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, te vlada Republike Mađarske, Republike Makedonije, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Republike Poljske, Švicarske Konfederacije, Republike Turske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjenih Američkih Država vezano za saradnju u radu Centra za obuku za operacije podrške miru u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvi kvartal 2009. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi sa državnim programom saradnje (Dio II) za 2008. godinu, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije evropskih zajednica u vezi sa horizontalnim programom o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini.

Istovremeno, donijeta je Odluka o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije evropskih zajednica u vezi sa multikorisničkim programom 2B za projekte koji zahtijevaju sporazum o finansiranju u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Iran, Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja posebnog sporazuma između BiH i Kraljevine Švedske i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o međunarodnom cestovnom saobraćaju između BiH i Kraljevine Španije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom cestovnom saobraćaju i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Fakultativnom protokolu Konvencije o sigurnosti osoblja Ujedinjenih naroda i pridruženog osoblja.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Poljske o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organizovanog kriminala i Odluku o prihvatanju memoranduma o razumijevanju za saradnju po pitanjima sigurnosti između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar, a za potpisnika je ovlastilo ministra sigurnosti BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluke o promjeni potpisnika Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Kuvajt, Vlade Arapske Republike Egipat, Vlade Republike Tunis, Vlade Sirijske Arapske Republike i Vlade Malezije, a za potpisnika ovlastilo Rudu Vidovića, ministra komunikacija i prometa BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo i odluke o ratifikaciji Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaf, Razvoj sistema vodosnabdijevanja u općini Livno, Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005), Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Također, donijete su odluke o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, Aneksa II Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, Dodatnog protokola krivičnopravne Konvencije protiv korupcije (ETS 191) – Strazbur, 15. maja 2003. godine, Evropske konvencije o obavještenjima o stranom pravu s Dodatnim protokolom, Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku saradnju.

Iste odluke donesene su u vezi s Potokolom između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu, Protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o održavanju redovnih sastanaka predstavnika graničnih policija na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak kojim je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Predsjedništva BiH za prvih šest mjeseci 2009. godine, te zadužilo Sekretarijat i kabinete članova Predsjedništva BiH da, u skladu sa trenutnom situacijom, preispitaju sve naknade koje nemaju karakter plaće, izvrše analize troškova telefona, reprezentacije i upotrebe službenih vozila, te da predlože mjere štednje, vodeći računa da se ne dovede u pitanje obavljanje planiranih poslova.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Program informatizacije Predsjedništva BiH 2009. do 2011. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.