Vijeće ministara BiH
0

Održana sjednica posvećena evropskim integracijama

FENA
Vijeće ministara BiH održalo je danas u Sarajevu tematsku sjednicu posvećenu evropskim integracijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je, uprkos tome što je javnost bila naelektrizirana zbog najava SDA da će blokirati rad Vijeća ministara zbog Špirićevog preuzimanja upravljanja Direkcijom za evropske integracije (DEI), na sjednici je vladala konstruktivna atmosfera, "iako su neki pokušavali pasivnu blokadu utičući na državne službenike".

Špirić je pritom mislio na to što je službenica DEI-a Amela Alihodžić poslušala nalog njegovog zamjenika, ministra sigurnosti Tarika Sadovića, da ne poštuje naloge predsjedavajućeg.

Predsjedavajući Špirić kaže da državne institucije ne mogu biti "porodične zadruge", a prema njegovim riječima, nakon odluke o razrješenju Osmana Topčagića i raspisivanju konkursa za novog direktora DEI-a, predsjedavajući je bio dužan da preuzme odgovornost da cijela BiH ne bi platila cijenu.

Špirić je rekao da je smiješno tvrditi da on želi preuzeti nečije ingerencije, već traži više poštovanja prema funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara. Naveo je da zakon ne poznaje dužnost vršioca dužnosti DEI-a, već u ovakvoj situaciji odgovornost za usmjeravanje njenog rada preuzima predsjedavajući Vijeća ministara.

  • Ima li tragičnije situacije od one da predsjedavajući ne koristi zakonske ingerencije. Neću dozvoliti blokadu procesa, kazao je, upitavši pritom gdje rade porodice onih koji se kao bore za državu, odnosno ima li za njih mjesta u fabrikama.

Najavio je pokretanje disciplinskog postupka protiv službenice DEI-a Amele Alihodžić, koju je, prema Špirićevim navodima, za vršioca dužnosti direktora DEI-a ovlastio Topčagić.

Kazao je da te ljude pojedine političke partije tjeraju da rade mimo zakona, što na kraju ne ide njima u korist.

Na današnjoj sjednici razgovarano je i zahtjevu Tužilaštva BiH za tenderskom dokumentacijom u vezi s nabavkom vozila za Vijeće ministara, navodno za 80.000 KM više od stvarne cijene.

Tužilaštvo je zatražilo i stenograme s posljednjih pet sjednica Vijeća ministara. Špirić smatra da je neuobičajeno da se traže stenogrami, a ne konkretni zaključci i odluke.

Smatra da bi bilo dobro da je Tužilaštvo pojasnilo na koju se tačku odnosi njegov zahtjev, jer "postoje oni koji od svega prave političku baru".

  • Nije dobro da se u BiH stvara atmosfera da su Brankovićeva i Dodikova vlada, te Vijeće ministara kriminalizirani, kazao je Špirić, ocijenivši da zahtjev Tužilaštva za stenogramima s pet posljednjih sjednica stvara utisak da je cijelo Vijeće ministara pod istragom.

Špirić kaže da je on izvan cijele te priče. Naveo je da postoji Komisija za tendere, da on nema ništa s tom materijom, i da poštuje da se cijela stvar istraži.

Od tačaka koje su bile na dnevnom redu današnje sjednice, Vijeće ministara je usvojilo set dokumenata o provođenju Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

Rekao je da se otvoreno razgovaralo o napretku, a u martu se očekuje dolazak monitoring tima Evropske komisije koji će ocijeniti napredak.

Cilj je, kaže predsjedavajući, da se do kraja godine osiguraju najoptimalniji uvjeti za putovanje bh. građana.

Vijeće ministara BiH, međutim, nije usvojilo prijedlog odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije zbog primjedbi da nije osigurana nacionalna izbalansiranost. Najavio je da će se ta odluka donijeti, ali da treba voditi računa o nacionalnoj ravnoteži.