BiH
0

Održana sjednica o temi "Ravnopravnost spolova i mediji"

FENA
Tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o temi "Ravnopravnost spolova i mediji“ održana je danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Komisije Vinko Zorić je kazao kako je cilj sjednice analiza postojećeg stanja u ovome području sa stanovišta primjene Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, identificiranje uzroka i problema u primjeni Zakona u medijima i zajedničko utvrđivanje mjera koje treba poduzeti radi poboljšanja stanja, uključujući i eventualne promjene u postojećoj zakonskoj regulativi.

Članovi Komisije prvenstveno su željeli čuti od predstavnika medija da li ima problema u ovoj oblasti, te će na osnovu današnje diskusije donijeti zaključke o kojima će informirati predstavnike medija, ali i poslanike u Predstavničkom domu.

Tokom rasprave čulo se mišljenje da žena ima, ali ne dovoljno, u upravljačkim strukturama u medijima. Rečeno je i to da se čine koraci, istina mali, ali značajni.

Napravljeni su određeni koraci u pravcu poštivanja ravnopravnosti spolova i primjene gender senzitivnog jezika, ali ima još toga što je potrebno uraditi, čulo se na današnjem skupu.