Zastupnički dom PSBiH
0

Održana sjednica komisije za vanjsku trgovinu i carine

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na danas održanoj sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

U vezi s informacijom o poplavama u Popovom polju, rijeci Kupi i na području Hutovog blata Komisija je odgodila izjašnjavanje za narednu sjednicu o zaključcima sa sastanka koji je održan 11. maja u općini Ravno tokom obilaska poplavljenih područja.

Komisija je podržala Prijedloge mjera za pomoć peradarima BiH, čiji je predlagatelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te donijela zaključak kojim se zadužuje Sektor za poljoprivredu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da prati provođenje predloženih mjera te podnese izvještaj Komisiji za vanjsku trgovinu i carine o njihovom provođenju.

Članovi Komisije su informirani o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH, koji je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo Upravnom odboru Uprave neizravnog oporezivanja 16. aprila radi odobrenja.

Komisija je upoznata s dopisom Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, u vezi s Prijedlogom zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA od 27. aprila i zabilješkom sa sastanka koji je održan 7. maja u Sarajevu s predstavnicima klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika i predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.