Predstavnički dom PSBiH
0

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, na inicijativu članova Kolegija Komisije, podržala prijedlog dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić je nakon sjednice kazao za Fenu da ovaj prijedlog predviđa da se svima koji imaju koeficijent veći od četiri osnovica vrati na staro, da bude 498 KM, a onima koji imaju niža primanja, znači koeficijent manji od četiri da ostane osnovica 535 KM.

Predložene dopune zakona su upućene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, a Bahtić očekuje da će se naći već na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

On je napomenuo da su članovi rukovodstva Komisije Velimir Jukić, Lazar Prodanović i on i danas imali sastanak s članovima Kolegija Predstavničkog doma na kojem je razgovarano o tome da se smanje plaće i paušali.

„Po meni, to je samo prvi korak, i dobro je da se počelo o tome razmišljati, jer velika je kriza svugdje u svijetu. Zemlje u okruženju donose određene mjere. Naša vlast, nažalost, još uvijek ništa ne poduzima“, kazao je Bahtić.

Raduje me, dodao je on, da je Fisikalno vijeće nedavno razgovaralo o tome da se ide na kresanje potrošnje, da se smanje plaće i određeni troškovi na svim razinama - od općine, kantona, entiteta, države.

„Mislim da je to jedini izlaz. Već su krenuli i pregovori s MMF-om i jedan od uvjeta MMF-a bit će upravo to kresanje potrošnje na svim razinama, što ćemo mi u Komisiji za finansije i budžet svakako prihvatiti“, kazao je Bahtić.

Po njegovim riječima, Komisija danas nije razmatrala Prijedlog zakona o javnim nabavkama, kako bi se Ured za žalbe i Direkcija za javne nabavke još malo usaglasili.

Usvojeni su godišnji i finansijski izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.

„Pohvalili smo izvještaj, jer je Centralna banka jedna od boljih institucija u BiH koja svojim radom zaslužuje da se pohvali“, kazao je Bahtić.