BiH
0

Održana sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas je je nakon sjednice Kolegija tog doma izjavio da je ta sjednica imala za cilj da se učine pripreme kako bi se do kraja konstituirao Predstavnički dom.

Po njegovim riječima, nema konstituiranja Predstavničkog doma u punom kapacitetu bez izbora stalnih radnih tijela.

"Danas smo razgovarali o načinu popune parlamentarnih komisija, kako stalnih koje su vezane samo za ovaj dom, tako i onog dijela koji se popunjava u zajedničkim komisijama od Predstavničkog doma", kazao je Džaferović.

Naveo je da se u roku od sedam dana od konstituirajuće sjednice Doma moraju formirati klubovi poslanika.

"Klubovi poslanika su formirani, ostalo je samo nejasno pitanje da li je formiran mješoviti klub od trojice kolega koji su pojedinci ispred političkih stranaka u Predstavničkom domu. Sve druge političke stranke i koalicije su formirale klubove i sada znamo koji su to klubovi", kazao je Džaferović.

Sljedeći rok koji je propisan Poslovnikom je sedam dana od dana kada se formiraju klubovi, a danas ističe rok za formiranje klubova, za izbor stalnih radnih tijela.

"Danas smo, poštujući taj poslovnički rok, razgovarali o tome šta sve treba da se uradi kako bi se u roku koji je propisan Poslovnikom formirala stalna radna tijela Predstavničkog doma", kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, 22. decembra je zakazana sjednica Kolegija Doma i Kolegija u proširenom sastavu na kojem će utvrditi prijedlog.

"Vjerovatno ćemo nakon božićnih praznika, a prije Nove godine, naći termnin kada ćemo održati sjednicu Predstavničkog doma i ispuniti tu obavezu u roku kako je to predviđeno Poslovnikom", kazao je Džaferović.

Dodao je da se Kolegij danas bavio i nekim pitanjima koja su administrativno-tehničke naravi u vezi sa profesionalizacijom zastupnika.

"Zajednička komisija za administrativne poslove je tijelo koje to odobrava, ali prema našim odlukama, dok se ona ne formira to onda radi Kolegij Predstavničkog doma za ovaj dom. Danas smo sve pojedinačne zahtjeve analizirali, razmatrali", kazao je Džaferović.

Naveo je i da su napravili analizu zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a na koje može da reagira ovaj Dom odmah, bez čekanja uspostave zajedničkih komisija i bez reagiranja Doma naroda. Dodao je da nema takvih zakona puno i da se radi samo o dva izvještaja povodom pokušaja postizanja saglasnosti o dva prijedloga zakona.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto je kazala da danas na sjednici Kolegija nisu imali formirane klubove, jer im tri neovisna zastupnika nisu dostavili informaciju o tome da li čine mješoviti klub ili će se eventualno neko od tih zastupnika priključiti nekom već postojećem formiranom klubu.

"Treba na kraju izračunati matematički snagu svakog kluba i prema toj snazi svakog kluba, svaki klub će adekvatno biti zastupljen u stalnim povjerenstvima", kazala je Krišto.

Dodala je da nakon toga slijedi sjednica na kojoj bi se potvrdila ta stalna povjerenstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić je kazao da pokušavaju da završe formiranje Predstavničkog doma, jer dok se ne formiraju komisije doma, on ne može da vrši svoju stvarnu funkciju.

"Do sada su od četiri institucije na nivou BiH formirane dvije, Predsjednišvo BiH i Predstavnički dom. Ostaje da se formira Dom naroda i da se formira novi Savjet ministara da bi krenuli u novu fazu, novi mandatni period nove vlasti poslije izbora", kazao je Bosić.

Dodao je kako vjeruje da niko neće odugovlačiti sa formiranjem institucija na svim nivoima, "jer smatramo da sve institucije u BiH, od općina, preko entiteta, institucija na nivou BiH, treba da rade svoj posao u skladu s njihovim nadležnostima u interesu svih građana“.