BiH
0

Održana sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je inicijativa Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u vezi s organiziranjem hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi se u drugom krugu odlučivalo o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića.

Također, na sjednici je razmatrana i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a i Kluba poslanika SDS-a (14 poslanika iz Republike Srpske) o organiziranju hitne sjednice Predstavničkog doma 2. oktobra, na kojoj bi se odlučivalo o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumždije, s mogućnošću da na dnevnom redu sjednice budu i ostale tačke te pojedinačno navedena inicijativa da se u drugom krugu glasa o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića.

Nakon razmatranja navedenih inicijativa, konstatirano je da inicijativa SDA ne ispunjava poslovničke uvjete Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH za sazivanje hitne sjednice, a za inicijativu SDS-a i SNSD-a je konstatirano da je poslovnički utemeljena, te će na osnovu nje sjednica Doma biti sazvana u roku propisanom Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici Kolegija nije postignut konsenzus o datumu održavanja i dnevnog reda sjednice Doma, te je zaključeno da članovi Kolegija u sljedeća dva dana obave konsultacije s klubovima poslanika, te će nakon toga biti donesena odluka, u skladu s Poslovnikom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.