BiH
45

Održana sjednica Glavnog odbora Stranke za BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 8. sjednica Glavnog odbora S BiH na kojoj je između ostalog razmatrana aktuelna politička situacija

Nakon višesatne rasprave i učešća u istoj članova Glavnog odbora S BiH iz svih organizacionih jedinica u BiH doneseni su sljedeći zaključci:

Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Svim ustavnim i zakonskim sredstvima spriječiti kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao što je referendum o bh. pravosuđu u entitetu RS, kojim se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a cijeli region uvodi u destabilizaciju. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je protiv bilo kakvih etnonacionalnih podjela unutar BiH i stvaranja pretpostavki za formiranje novih teritorijalnih podjela i novih entitetskih jedinica na etnonacionalnom principu.

Osiguranje ravnopravnosti građana na cijelom prostoru BiH

Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i uklanjanje diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju Ustavom zagarantovanih prava. Osigurati pravo bošnjačkoj i hrvatskoj djeci da se u entitetu RS obrazuju na bosanskom i hrvatskom jeziku, odnosno svima i na cijelom prostoru BiH da se obrazuju na svom maternjem jeziku.

Provođenje reformi, uređenje poslovnog ambijenta i smanjene javne potrošnje

Na svim nivoima bezrezervno podržati nastavak usvajanja konkretnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende. Nastaviti sa donošenjem zakona kojim će se unaprijediti radno- pravno zakonodavstvo, smanjiti nameti koji opterećuju realni sektor, poboljšati stepen naplate poreza i povećati efikasnost pravosudnih, policijskih i inspekcijskih organa. Nastaviti sa provođenjem mjera u cilju ostvarenja budžetskih ušteda smanjivanjem državne administracije i rashoda za plate i naknade zaposlenima u administraciji.

Integrisanje u NATO

U skladu sa obavezama iz Zakona o odbrani BiH i ranije jednoglasno donesenim odlukama Predsjedništva BiH, nastaviti sa knjiženjem perspektivne vojne imovine kako bi se stekli uslovi MAP-a za članstvo BiH u NATO-u. Stranka za Bosnu i Hercegovinu će insistirati na dosljednoj provedbi Odluke Ustavnog suda o statusu državne imovine, kao i donošenje neophodnih zakonskih rješenja da se državna imovina stavi u funkciju ekonomskog razvoja BiH. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju provoditi.

Zaključak o osudi terorizma

Najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Podržavano odlučnost da se institucionalno, intelektualno, moralno i politički Bosna i Hercegovina suprotstavi svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma I terorizma, bez obzira od koga i s koje strane dolazi. Od svih nadležnih institucija u državi zahtjevamo da se, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u BiH, beskopromisno suprotstave svakom obliku terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi.

Stranka za BiH traži od svih učesnika u izradi Izbornog zakona BiH uvođenje skeniranja glasačkih listića i zamjenu metalnih glasačkih kutija providnim plastičnim kutijama.