Sarajevo
0

Održana sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite

FENA
Federalni štab Civilne zaštite danas je u Sarajevu usvojio Informaciju o resursima zaštite i spašavanja.

Na sjednici je usvojena Informacija uz zaključak da se eventualne dopune i izmjene iz resornih ministarstava dostave do 25. septembra, jer će Informacija 28. septembra biti predata Vladi Federacije BiH.

Predstavnici ministarstava imali su određene dopune na informaciju kao što je broj kreveta kojima se raspolaže u zdravstvenim ustanovama u kriznim situacijama.

Napomenuto je da ne postoji ni tačan broj sanitetskih deponija u Federaciji. Naime u informaciji stoji da je to 19.

"Trenutno postoje tri - u Sarajevu, Mostaru i Zenici, koje su urađene po evropskim standaradima, a u planu je izgradnja još tri. Ostale ne ispunjavaju sve te uvjete, a postoji i određeni broj divljih deponija", kazao je Stipo Buljan, sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Na sjednici je usvojena i Informacija o formiranju specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

"U okviru Federalne uprave policije raspolažemo s tri specijalne jedinice. U ovo vrijeme prošle godine tražili smo od Federalne vlade da nam nabavi jedan čamac. Zanima nas kad bi taj problem mogao biti riješen", upitao je Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, koji je napomenuo da im je za čamac i prateću opremu potrebno oko 100.000 KM.

Direktor Federalnog štaba Civilne zaštite Alija Tihić obrazložio je to činjenicom da su sva sredstva posuđena Vladi Federacije BiH da bi se prevazišla kriza u budžetu.

"Za civilnu zaštitu ove godine predviđeno je izdvajanje 11 miliona KM, ali sada smo tražili od Vlade da nam vrati tri miliona KM kako bismo uspjeli pokriti prioritete", kazao je Tihić.

Između ostaloga istakao je da na prethodno raspisanom tenderu za čamac nije bilo tri prijavljena ponuđača pa je tender propao. Dodao je da čim Ministarstvo finansija odobri ta sredstva ponovo će biti raspisan tender.

Na sjednici je razmatran i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju FBiH da bi se Zakon usaglasio s državnim zakonom.

Istaknuto je da se sve izmjene za poboljšanje teksta dostave upravi civilne zaštite do srijede.