BiH
0

Održana sesija predavanja o temi "Politika i mediji"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sudjelovao je danas na sesiji predavanja "Politika i mediji“ u Sarajevu.

On je govorio o odgovornosti političara i medija u poslu kojim se bave i istaknuo da oni rade različite, ali kad je u pitanju javnost, poslove od velike odgovornosti. I jedni i drugi su javne osobe s velikim utjecajem na oblikovanje javnosti i ponašanja ljudi. Oni, kako je kazao, posjeduju javnu moć i još veću odgovornost od moguće zloupotrebe.

Pri tome su, kako je naglasio, političari izabrani predstavnici naroda i odgovorni su onima koji su ih birali, a novinari kvalifikovane osobe zadužene da profesionalno rade svoj posao u skladu s uređivačkom politikom. O radu i jednih i drugih presuđuje javnost i građani.

Radmanović je mišljenja da mediji u velikoj mjeri, kao i političari oblikuju javno mnijenje i u tome je njihova odgovornost. Tako zahvaljujući izvještavanju medija neki važni događaji su stigli u javnost prije oglašavanja zvaničnih organa.

Naglasio je da u javnosti vladaju razna, često loša, mišljenja o političarima i njihovom radu, a on smatra da svi političari nisu isti kao što ni svi novinari nisu isti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da su političari i novinari upučeni jedni na druge i ne mogu jedni bez drugih, bar ne u BiH, te da bi između njih trebalo da postoji elementarno povjerenje bez kojeg ne može biti uspostavljena komunikacija i ostvaren interes šire javnosti. Smatra da u medijima ne bi trebalo upotrebljavati neprimjerene riječi jer to stvara lošu sliku o BiH kakva ona stvarno nije, a svoje današnje izlaganje okarakterizirao je kao dobronamjerno i u cilju poticanja na razmišljanje.

Sudionicima današnjeg skupa obratio se i britanski ambasador Matthew Rycroft koji je medije okarakterizirao kao most između vlasti i javnosti preko kojeg promet mora ići u oba smjera. Naglasio je da izvještavanje mora biti nepristrasno, blagovremeno i tačno što je u BiH većinom i slučaj, te da političari moraju biti transparentni.

Organizator današnjeg skupa je British Council, a sudjelovali su predstavnici bh. vlasti, medija i organizacija.