BiH
0

Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja (Aneks 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini ) i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2014. godini.

Cilj Sporazuma je uvođenje mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja neophodnu za stvaranje stabilnog mira u regiji, uspostavljanje novih oblika saradnje na području sigurnosti usmjerenih na stvaranje transparentnosti i povjerenja i postizanje uravnoteženih i stabilnih nivoa odbrambene sile.

Svi relevantni faktori su, stoji u Izvještaju, ocijenili da Bosna i Hercegovina kao i ostale strane u Sporazumu ( Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija ) uspješno i profesionalno realizuju sve obaveze koje proizlaze iz Sporazuma.

Bosna i Hercegovina je u 2014. godini uspješno realizovala sve obaveze u skladu s odredbama Sporazuma i Akcionom planu, što predstavlja konkretan doprinos u procesu izgradnje povjerenja, sigurnosti, jačanje stabilnosti i saradnje u regionu.

Predsjedništvo BiH je na sjednici prihvatilo poziv predsjednika Republike Slovenije upućen članovima Predsjedništva BiH za posjetu Republici Sloveniji 23. marta.

Predsjedništvo BiH je podržalo kandidaturu Republike Austrije, odnosno grada Beča, za sjedište Sekretarijata Sporazuma o trgovini oružjem (ATT).

Na sjednici su donesene odluke o prihvatanju Dopune 2 Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, koji se odnosi na horizontalni program o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2011. godinu i Sporazuma o uspostavljanju međunarodne organizacije ST-EP (eliminacija siromaštva putem održivog turizma).

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Australije o socijalnom osiguranju i Odluka o prihvatanju prijema Kneževine Andore u članstvo Haške konferencije međunarodnog privatnog prava.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za januar- decembar 2014. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.